Bye bye Uber – nu kan du åka tuktuk i Stockholm

En eldriven tuktuk som miljövänligt och billigt tar dig över Stockholm. Det är visionen för Bzzt som i dagarna lanserade sina nya taxipodar.

Läs mer: Går alkoglassen att köpa i sommar? Vi kollar läget efter debatten

Snart kan Uber vara ett minne blott. Nu lanseras Bzzt i Stockholm – små, eldrivna taxipodar som kör dig över stan. Det bästa? Det är lika billigt som att åka kollektivtrafik.

Med 18 taxipodar och drygt 60 förare hoppas Bzzt att de ska förändra hur stockholmarna reser i city. Målet har varit att få bort fossilbilarna från stan och skapa en taxitjänst anpassad för korta resor i city som alla har råd med. Det kostar 3 öre/meter att åka med och en färd på 1,5 kilometer landar på 45 kronor. I början kör de innanför tullarna minus Södermalm och planen är att ha 200 podar i rullning i slutet av nästa år.


Bzzt har tecknat kollektivavtal med Transportarbetareförbundet och enligt de själva får de anställda en bra timlön. Podarna kommer runt taxilagstiftningen och slipper kravet på fast taxameter och taxilicens för förarna då fordonen klassas som EU-mopeder.

Podarna tar tre personer, en förare och två passagerare, och beställs genom en app. Maxhastigheten ligger på 45 km/t. Likt Uber så sker betalningen automatiskt när du hoppar av. Podarna har redan körts i Göteborg men i nuläget pausar man verksamheten där för att fokusera på Stockholmslanseringen.

Foto: Nils Petter Nilsson/Bzzt