Bygg bättre relationer – 3 knep som fungerar

Tre pålitliga vägar till lyckligare, närmare relationer. De fungerar lika bra oavsett om det är till en partner, kollega eller kompis.

1. Odla din empatiska förmåga

Att ha empati innebär att kunna skifta perspektiv och uppleva världen ur en annan persons verklighet. Vår empatiska förmåga ger oss möjligheten att föreställa oss hur det vore att dra på oss den andres skor, och gör att vi känner förståelse och samhörighet med våra medmänniskor. Påminn ofta dig själv om att byta perspektiv och se situationen ur din väns ögon.

Din uppgift:

Fundera ut något du kan göra eller säga för att förmedla att du förstår hur livet är för din partner eller vän. Låt hen veta att du finns där. Det behöver inte vara ett smart råd. Ett sms räcker långt.

Läs även Maxa motivationen – PT:ns bästa tips!

2. Uttryck tacksamhet

När du berättar för någon hur mycket hen betyder för dig, eller hur mycket en viss sak hen gjort betyder, visar att du inte tar personen för given. Du får hen att känna sig sedd och omtyckt.

Din uppgift:

Berätta för en vän hur mycket hen betyder för dig. Om du har något konkret exempel på en handling som betytt extra mycket, dela med dig av det.

Missa inte: Så får du träningen att bli av i sommar – 3 grymma tips 

3. Testa 5:1-tänket

Om du vill få dina relationer att blomstra ska du injicera massor av positiv energi i dem. Forskare vet nämligen sedan länge att vänlighet, optimism och medkänsla har en tendens att sprida sig. Räkna med att få mycket tillbaka när du visar dig mer positiv för din omgivning. Hej win-win!

Din uppgift:

Skaffa dig ett 5:1-förhållande mellan positiva och negativa interaktioner med människor i din närhet. För varje negativ interaktion, till exempel när du klagar på att din partner stökat ner/svarar för sent på sms/är dålig på att komma med idéer behövs fem positiva interaktioner för att göra relationen riktigt härlig och inspirerande. Tänk ut små saker du kan göra för att boosta din relation med positivitet. Glöm inte hur mycket alla älskar en komplimang!

Läs även
5 tips från supermodellernas hälsoexpert
Knepen som gör löpningen lättare (även för dig som inte gillar att springa)
15 färgglada plagg som gör dig extra träningssugen

Av Matilda Eriksson

Bildkälla IBL Stocksnap