Caroline Segers kritik mot fotbollsvärlden: ”Vill ni ens att damfotboll ska finnas?”

Fifa betalar ut 70 000 kronor per spelare till de klubbar vars spelare deltar i fotbolls-VM för herrar. Damklubbarna? De får ingenting. Nu riktar landslagsspelaren Caroline Seger stark kritik mot makthavarna i fotbollsvärlden.

Läs mer: För första gången på tio år – kvinnors löner ökar mer än mäns

Om drygt två veckor går fotbolls-VM för herrar av stapeln. I år tredubblar Fifa ersättningen till klubbar som har spelare med i årets mästerskap – men damklubbarna får ingenting i ersättning när deras spelare är med i mästerskap, rapporterade Göteborgs-Posten i går.

Nu riktar stjärnspelaren Caroline Seger stark kritik mot makthavarna i fotbollsvärlden. I ett inlägg på Instagram skriver hon om hur hon på grund av sitt kön tjänar mindre pengar, inte får samma erkännande eller samma förutsättningar som män.

Läs mer: Unik undersökning: Nästan hälften av alla kvinnor är missnöjda med sin lön

Hon skriver:

”Det finns så mycket jag vill säga, så mycket som jag önskar att jag kunde förändra. Men jag är en KVINNLIG fotbollsspelare, så jag menar, vad kan jag göra? Jag vill fråga FIFA, UEFA och alla beslutsfattare i fotbollsvärlden: Vill ni ens att damfotboll ska finnas? För med tanke på era beslut så undrar jag, det gör jag verkligen.”


Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare, säger till SVT Sport att han förstår Caroline Segers frustration och att de har samma uppfattning i sakfrågan.

– Jag hittar inte argumenten för hur man har resonerat inom Fifa. Min egen och förbundets absoluta uppfattning är att det inte ska vara på det här viset.

Foto: IBL, Instagram/@segercaroline