Artisten Cleo fick ta bort sin bild från instagram

Cleos gravidbild togs bort: "Den tillfredställer inte den manliga blicken"

Här är bilden som Instagram inte vill att du ska få se. Baaam har pratat med Cleo om det borttagna gravidfotot.

Nathalie Missaoui, kanske mer känd under artistnamnet Cleo, försöker gå ner lite i tempo just nu. I januari väntar hon nämligen sitt andra barn, men än så länge så funkar spelningarna med partnern Fricky utan problem.

– Just nu vaggar jag runt som en barbapappa med stor gravidmage under veckorna och på helgerna gigar jag med min babydady Erik (Fricky red anm), säger hon till Baaam.


Cleo gör också viktiga jobb utanför musikscenen, som en av nyckelpersonerna i initiativet Fatta är hon också engagerad i kvinnors rättigheter. Så på hennes instakonto kan de 32 000 följarna inte bara ta del av artistlivet, här finns också en hel del poster om politik, feminism och kroppsaktivism.

Och när Cleo postade en bild på sin gravidmage tillsammans med en hyllningstext till sin kropp fick hon omedelbart fina kommentarer. Men tråden fick ett snabbt avbrott – eftersom Instagram tog bort bilden.

– Jag la ut en bild på mig själv när jag ligger naken på en brygga med en text som ber om förlåtelse till min kropp. Förlåtelse för att jag hatat den, klankat ner på den och inte uppskattat den för all kraft den besitter. Det var en viktigt text för mig då jag större delen av mitt vuxna liv haft issues med komplex och fuckups i huvudet, berättar Cleo för Baaam.

Bilden plockades dock ner bara en halvtimme efter den postats. Men både Cleo själv, hennes vänner och följare försökte sprida bilden och det tillhörande budskapet på nytt.

– Älskar folk som följer mig i sociala medier, de är kungar allihopa! Sen bilden blev borttagen har dom varit upprörda, visat kärlek och support. Sjukt många har delat och spridit bilden för att försöka få Instagram att låta den vara kvar. Systerskapet som kan uppstå på min sida ibland är det sjukaste jag vart med om. Det är ren kärlek och det får mig att känna mig så sjukt trygg, säger hon.


Hur tycker du kvinnokroppen får och inte får porträtteras i media?

– Våra hjärnor är så sönderbombade med en extremt orealistisk bild av den kvinnliga kroppen. Det gör mig rädd, hur sjukt normaliserat det är med ohälsosamma, anorektiska, opererade, retuscherade kroppar. Flera tusentals bilder i våra flöden, i reklam på tv, i skyltfönster, på bussen, tuben, i vårt synfält HELA tiden. Det finns ingen vila från det någonstans.

Cleo berättar hur hon en gång postade en reklambild från en underklädeskampanj med Lena Dunham och hur tusentals likes talade sitt tydliga språk.

– Det berörde mig starkt och påminde mig om att jag är vacker som jag är. Men samtidigt fick den hundratals hemska kommentarer från folk som tyckte bilden var äcklig. Att hennes kropp var ful och inte borde visa sig i underkläder…

Kvinnokroppen är ständigt i fokus, utan att be om det.


Hur tänker du kring din egen bild och varför tror du den togs bort?

– Jag tror min bild blev borttagen för att den visar en kropp som uppenbart inte tillfredställer den manliga blicken. Den är inte där för patriarkatet att äga, den är där för att skapa liv, vara stark, klara av tusen krig och växa sig starkare och äga sig själv. Jag hittar ingen annan förklaring till varför nakna rumpor, perfekta influencerkroppar med silikonbröst får ligga kvar på Instagram, medan man väljer att ta bort en gravid kvinnas kropp tillsammans med en stärkande text.

Cleo berättar att hon själv söker sig till instakonton med kroppsaktivister, för att bli påmind om hur vi faktiskt ser ut. Dessutom påminner det verkliga livet henne om samma sak:

– Jag har börjat simma och duschar i omklädningsrum ett par gånger i veckan, där finns det nakna kroppar som ser ut som kroppar ser ut på riktigt. De är så vackra att jag började gråta i bastun förra veckan då jag blev så chockad över att se dom. Som att jag hade glömt bort, glömt hur en kvinna får se ut och vara.


Cleos bild gick till slut igenom när hon valt att retuschera bröstvårtorna. Här är dock originalbilden:

 

… med tillhörande text:

”Förlåt för alla gånger jag tryckt ner dig och skyllt allt dåligt på dig. För alla gånger jag hatat dig och inte visat tacksamhet för att jag finns och kan göra vad jag vill. Det är fortfarande svårt ofta, men de här 9 månaderna får mig att se dig i ditt starkaste. Älskade kropp, du har från ingenting skapat ett liv, ett helt nytt eget liv…i mig….som växer och utvecklas. Det har inte varit skönt eller enkelt för mig men du tar mig igenom det också. Snart ska vi tre gå igenom ”livets största drama” tillsammans och jag vill bara att du ska veta att jag tänker försöka vara lika stark som du är. För henne.”