Därför älskar vi att titta på finnar som kläms och fett som rinner

Därför älskar vi att titta på finnar som kläms och fett som rinner

Finnar som kläms och chokladfondanter som skärs itu har blivit digitala succér. Baaam tog reda på vad som får flest att njuta mest i sociala medier – välkommen till en egen, galen värld!

Allt du ser är en stor mörk fläck på en axel. Dr. Sandra Lee trycker sakta in nålar i huden runt fläcken och börjar klämma. Vad vi känner när den enorma svarta poren dras ut och lämnar ett hål efter sig varierar. Somliga finner det tillfredsställande, andra vill hellre blunda.

I sociala medier och på Youtube är satisfaction-klippen, med folk som klämmer finnar, skär i chokladkakor, leker med slime eller tar sönder föremål i hydrauliska pressar, extremt populära. Med hundratusentals, ibland miljoner, följare på Youtube och Instagram råder det ingen tvekan om att vi dras till den här typen av underhållning. Men varför vill vi se klipp på mat vars innehåll rinner ut, kinetisk sand som faller sönder, udda sminkvideos eller folk som rafsar med naglarna på en hårborste?

– Klippen innehåller en mix av företeelser som framkallar flera olika känslor hos oss. Ofta genererar de samma behagliga känslor som när vi tittar på en film eller lyssnar på en konsert, förklarar psykologen AnnaCarin Magnusson.

Inte lika kontroversiellt som finnklämmar-underhållning, men väl så uppmärksammat är satisfaction-kontot @foodyfetish som är ett av de hundratals konton på instagram som satsat på mat. Med närmare 500 000 följare är succén ett faktum. Till största delen består flödet av maträtter och bakelser som tillagas, skärs upp och bryts sönder; chokladfondanter, pizzaslices och tårtor.

Det är något med just överdådet av fett och socker som klickar väldigt djupt hos många människor. Plus att det ligger en spänning i att se vad nästa bakelse gömmer inuti. De hetaste satisfaction-kontona när vi snackar mat bjuder nämligen ofta på bakverk eller rätter med rinnigt innehåll, som smält ost, kräm eller choklad.

https://www.youtube.com/watch?v=O0_lk8B9txk

Och precis som den vitgula krämen sakta sipprar ur en smaskig munk, poppar och klämmer Youtubes finnklämmar-queen Dr. Sandra Lee ut varet från finnar, bölder och pormaskar. Med över 1,7 miljoner prenumeranter på Youtube har Dr. Sandra Lee (aka Dr. Pimple Popper) en minst sagt stor skara entusiastiska finnklämmar-fans. Det är sprängfyllda finnar som sprutar ut gult var, enorma pormaskar som liknar lerklumpar som kläms ut från huden och bölder som sprättas upp med skalpell.

Även om mat och finnar skiljer sig åt finns det likheter i sättet som det exploateras, och de som tittar är ovanligt dedikerade. Det här är fenomen som bjuder på en mix av äckel, fascination och njutning. En tittare skriver ”Åh, jag älskar dina videor. Jag kollar alltid på dem innan jag går och lägger mig.”

– De flesta av oss har själva någon gång klämt en finne. Så när du ser ett klipp där någon annan står och trycker på en finne så aktiveras något som heter spegelneuroner i hjärnan. Alltså, vi känner samma känsla, i någon utsträckning, som den personen känner, förklarar AnnaCarin Magnusson, psykolog.

– Om du då dessutom någon gång upplevt en tillfredställelse av att klämma en finne aktiveras även det här välbehaget när du tittar på klippet, hur äckligt det än kan vara, säger AnnaCarin.

Daniel Kelly, författaren av boken Yuck! The Nature and Moral Significance of Disgust, är inne på samma spår som AnnaCarin Magnusson.

Äckliga saker attraherar och fångar vår uppmärksamhet. En avgörande faktor är att du upplever den här obehagliga känslan utan att faktiskt bli utsatt för de risker och faror som känslan egentligen var meningen att skydda oss ifrån. Vi kan jämföra det med att kolla på en skräckfilm eller att åka berg- och dalbana. Du får spänningen, känslan och upplevelsen av att du faller mot din död eller jagas av en yxmördare när du egentligen är relativt säker, berättar Daniel Kelly.

Ett annat fenomen inom satisfaction-kulturen är ASMR (en förkortning av autonomous sensory meridian response), vilket betyder att man känner välbehag av ljud och röster. I typiska ASMR-klipp viskar personen ofta, eller framkallar andra behagliga ljud eller rörelser som ska påverkar tittarna att känna en kittlande eller behaglig känsla.

Ett av de största ASMR-kontona Gentle whispering ägs av 30-åriga Maria. Hon har över 750 000 prenumeranter. På sin Youtube-kanal använder Maria sig av olika tekniker för att skapa känslor som sömnighet, lugn eller kittlande tillfredsställelse. Hon rör naglarna mot olika material, borstar håret och sveper med händerna i sensuella rörelser.

– ASMR kan framkalla en typ av nervkittlande känsla, nästan som en rysning. Där är vi inne på samma sak som när någon drar med naglarna på en griffeltavla. En del upplever ett väldigt stark obehag medan andra inte känner något alls. Och så är det ju även med ASMR, somliga upplever en stark vällust, andra inte. Och varför det är så finns det tyvärr inte så mycket forskning kring, säger AnnaCarin.

– Vad man kan säga, som är generellt för dessa klipp, är att om du upplever upphetsning eller en väldigt positiv känsla av att titta på dem så kommer du antagligen vilja återvända. Sen är det ju så att vissa dras mer till det än andra. Det handlar helt enkelt om att vi människor dras till och vill upprepa det som ger oss ett välbehag, förklarar AnnaCarin.

Det finns ingen enkel eller direkt förklaring till varför så många av oss attraheras av satisfaction-klippen. Så länge du inte tittar på dem i en sådan utsträckning att du börjar försumma andra saker är det okej, förutsatt att du inte själv innerst inne vet att det inte är bra, menar AnnaCarin.

Med andra ord – fortsätt titta, njuta, äcklas och fascineras.

https://www.youtube.com/watch?v=2JkS8wfsb2s

Fem intressanta satisfaction-konton:

Instagram: Tutorialesincreibles (mat, smink & naglar) 6,2 miljoner följare

Youtube: PressTube (hydraulisk press) 540 000 prenumeranter

Youtube: MassageASMR (ASMR) 440 000 prenumeranter

Instragam: Talisatossell (slime) 36 500 följare

Youtube: Top videos (blandade satisfaction-klipp) okänt antal prenumeranter

Läs mer
Sömnexperten: Sov dig smartare och lyckligare
Michaela Forni: Jag kan aldrig lura ångesten, den finns där”
Må bättre med modern mindfulness