Därför ska du INTE googla Zlatan i dag (eller någon annan dag)

Därför ska du INTE googla Zlatan i dag (eller någon annan dag)

Var försiktig nästa gång du googlar kändisar. Det kan faktiskt innebära en stor fara, visar en undersökning.

Brukar du googla dina favorit-kändisar? Då kanske du ska vara lite mer försiktig i fortsättningen. Det kan faktiskt ge allvarliga konsekvenser, för bakom sajter som ser ut att handla om artister kan det nämligen dölja sig kriminella.

Om du googlar på artisten Tove Lo är nästan var tionde sökresultat en länk som leder till en hemsida som är skadlig, visar en undersökning av företaget Intel Security, uppger TT.

Läs mer Googles nya logga gav hela Internet panik

Förra året var Zlatan Ibrahimovic den svenska kändis som det var mest riskabelt att söka på. I år toppas listan av Tove Lo och Zara Larsson. På tredje och fjärdeplats ligger PewDiePie och Måns Zelmerlöw. Internationellt sett är det störst risk att söka på Amy Schumer.

Vad kan då hända om du råkar ut för en skadlig sida? Det mest allvarliga är att en kod, också kallad trojan, automatiskt installeras i din dator eller telefon. Den söker sedan upp identitetsuppgifter, kontoinformation och inloggningar men också privata bilder och filmer.


5 tips för att inte att drabbas

# Tänk efter innan du klickar. Vad är det för sida? Hur tillförlitlig är den? Ser url:en konstig ut? Om den exempelvis innehåller många siffror och konstiga tecken, är risken större att det är en skadlig sida.

# Undvik sökordet ”torrent”.

# Streama när du ska kolla på film, eftersom det är vanligt att kriminella ”gömmer” skadliga program i filer med namn som verkar ofarliga.

# Ge aldrig ut ditt personnummer, kontonummer eller mejladress till någon du inte känner. Samma sak gäller för sidor som villl komma åt din Twitter eller Facebook-konto.

# Installera ett säkerhetsprogram. Det finns att köpa program som hjälper dig att undvika farliga sidor.

Källa: TT, Intel Security, Knowit secure

Bildkälla IBL