Därför är det så svårt att sluta äta chips när du väl börjat

Därför är det så svårt att sluta äta chips när du väl börjat

Kommer du också på dig själv med handen i chipsskålen fastän illamåendet stiger i halsen? Det finns en vetenskaplig förklaring till det.

Du vill inte ens äta mer chips men du kan inte sluta. Varför är det så egentligen? Jo, forskning visar att det finns en hel del likheter mellan hur hjärnan reagerar på chips och droger.

Med hjälp av en magnetkamera kunde man se att 27 områden i hjärnan med direktkoppling till belöningssystemet aktiverades när vi äter chips. Annan mat som innehåller fett och kolhydrater ger inte alls samma effekt.

– Chips innehåller inte bara snabba kolhydrater utan även fett och salter, och har dessutom en god smak. Den kombinationen är väldigt effektiv och triggar flera delar, säger Helgi Schiöth, hjärnforskare och professor vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, till Metro.


Och reaktionen är väldigt lik hur hjärnan agerar när den får ett drogberoende.

– När vi får den här kicken då vill vi gärna få den igen, och det här beroendet kan vi nu länka till särskilda neurotransmittorer, till exempel dopaminet i hjärnan, säger hon till SVT Nyheter.

Att äta chips gör oss alltså lyckligare tack vare dopaminet. Det är en känsla som kroppen kommer ihåg och vill ha mer av. Det är också förklaringen till att du, trots ett växande illamående, fortsätter att trycka i dig chips. Och vill du ha en extra kick – lägg till lite cola.

– Raffinerat socker och koffein ger en kick och ett förstärkt minne av upplevelsen, vilket kan påverka beroendet, säger Helgi.

Foto: IBL