Därför blir du lugnare av att lukta på citron

En ny studie visar att doften av citrusfrukter kan minska dina stressnivåer markant och få dig på bättre humör på bara tio minuter.

I studien, som har publicerats i Journal of alternative and complementary medicine, ville man ta reda på effekterna av att dofta på den japanska frukten yuzu (som ser ut som en mindre grapefrukt och smakar som en blandning mellan just grapefrukt och mandarin).

Studien gick ut på att 20 friska kvinnor i 20-årsåldern vid ett tillfälle fick lukta på vatten som doftade yuzu och vid ett annat tillfälle lukta på vanligt vatten. Redan efter tio minuter tillsammans med fruktvattnet ska deras sinnesstämning ha förbättrats. Efter 30 minuter ska humörstörningar såsom spänningar, ångest, nedstämdhet och ilska minskat radikalt.

Läs också: 11 sätt att bli lugn och stressfri utan meditation och terapi

Slutsatsen ska ha blivit att den aromatiska effekten kan lindra känslomässig stress, i alla fall delvis. Dock behöver du inte åka till mataffären och köpa kilovis med citroner, det räcker nämligen med ett doftljus eller varför inte smörja in dig med en bodylotion med en doft av mandarin?

Foto: All Over Press