Meghan och prins Harry

Därför blir Harry och Meghans son inte prins

Prins Harry och Meghans nyfödda son får ingen prinstitel, men dubbla medborgarskap. Det gör honom unik i det brittiska kungahuset.

Hela Storbritannien och stora delar av resten av världen har väntat otåligt. Och så igår, den 6 maj, kom äntligen det nya kungliga barnet till värden. Prins Harry och Meghan Markle fick alltså en son tidigt på måndagsmorgonen. Prins Harry mötte media ungefär nio timmar senare och berättade att mamma och son mådde otroligt bra.

Pojken, som åtminstone inte offentligt har fått något namn ännu, är på sjunde plats i den brittiska tronföljden. Hans farfar prins Charles kommer att ärva tronen från sin mamma drottning Elisabeth II som har hunnit bli 93 år gammal. Efter prins Charles följer hans äldste son prins William, hans och Kate Middletons äldsta barn prins George och de yngre syskonen prinsessan Charlotte och prins Louis. På sjätte plats kommer den nyblivna pappan prins Harry och efter honom hans son.

Inte prins men earl

Det ska helt enkelt mycket till för att den nya bebisen ska hamna på den brittiska tronen. Det verkar i nuläget inte heller som att han kommer att få prins som titel. Innan prins William och Kate Middleton fick sitt första barn bestämde drottningen att alla deras barn skulle få kungliga titlar, alltså prins och prinsessa, inte bara det äldsta barnet.

Däremot säger bestämmelsen inte att Harry och Meghans barn får prins- och prinsesstitlar. Den nyfödda pojken får istället titeln Earl of Dumbarton och det är ju inte illa det heller, utan låter som något taget ur Harry Potter-böckerna.

Drottningen kan komma att göra nya ändringar i reglerna kring de kungliga titlarna så att den nyfödda också blir en prins, annars får han nöja sig med att vara earl.

Dubbla medborgarskap

Den nya kungliga bebisen är också unik inom det brittiska kungahuset i och med att han har dubbla medborgarskap. Meghan Markle har inte hunnit bli brittisk medborgare än och hennes son ärver både hennes och pappa Harrys medborgarskap och är alltså medborgare både i Storbritannien och USA.

Meghan är på gång att bli brittisk medborgare, men processen tar många år. Dessutom är det inte säkert att hon avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap ändå, utan bestämmer sig för att ha dubbelt.

Foto: TT

Läs mer:

Storken har kommit! Nu är Meghan Markle och prins Harry föräldrar

Så stöttade Jay-Z Meghan Markle på BRIT Awards

Så stylar Meghan Markle alltid det klassiska nyckelplagget