Gift eller sambo? Juristen förklarar varför du bör gifta dig

Gift eller sambo? Juristen förklarar varför du bör gifta dig

I dag är det allt vanligare att vara sambos utan att gifta sig. Men vet du vad det innebär rent juridiskt och vilka fällor du kan trilla ned i?

Läs också: Är det verkligen kul att ha barn? Vi frågade småbarnsmamman om allt från bajs till sexliv

Så du har hittat kärleken och ni har flyttat ihop och tänkt leva lyckliga i alla era dagar? Ni kanske till och med funderar på att gifta er, men i så fall i en avlägsen framtid där bröllopet kan vara storslaget och pågå i dagarna tre. Inte nu, det har ni inte råd med, plus att det räcker ju fint med att vara sambo nu för tiden. Eller gör det?

Susanne Edebäck, jurist på Familjens jurist

– Att upprätta avtal kostar mer än det gör att gå till Stadshuset och gifta sig. Många vill vänta med att gifta sig till rätt tillfälle eller tvekar för att det känns borgerligt. Men jag tycker inte att man ska gifta sig bara av romantiska skäl utan för att det är ett starkt juridiskt avtal, säger Susanne Edebäck, jurist på Familjens jurist, och fortsätter:

– Sen kan man ju lägga på det romantiska. Men gift er först och ha stor fest senare när ni har råd istället, då har ni bra skydd under tiden.

Men det Susanne främst vill understryka är att det viktiga är att vara öppna med varandra och prata om det redan tidigt i relationen.

– Kan man prata öppet om detta i sitt förhållande blir det mindre risk att man får problem om man skulle separera. Det blir inga överraskningar då.

Så, vilka fällor kan man gå i? Vad händer om man gör slut? Vem får lägenheten? Baaam frågade Susanne som reder ut exakt vad som gäller för sambor och vid giftermål.


Sambor ärver inte av varandra

– Man kan aktivt välja att vara sambo, men många som flyttar ihop har inte koll på att det kan få stora ekonomiska konsekvenser om något händer. Den absolut största är att sambor inte ärver av varandra oavsett hur länge man varit tillsammans eller om man har barn ihop. Vi har haft tragiska fall där personer varit sambos i 50 år men den ena parten hade köpt lägenheten innan de flyttade ihop. Så när den parten sedan går bort får den andre inte ärva eller bo kvar. Detta då sambolagen bara skyddar samboegendom, vilket är bostad och bohag man köpt för att använda tillsammans. Detta hade dock kunnat läkas med ett testamente.

Två vanliga fallgropar för sambos du bör ha koll på

1. Ni har inte varit sambor länge men en part har köpt lägenheten ni flyttat till gemensamt och tänker att denne äger den. Separerar ni kommer din före detta sambo få värdet av halva lägenheten. Skriv därför samboavtal.
2. Ni har varit tillsammans länge och vill att den andra parten ska vara skyddad om något händer. Då måste man se över det och skriva testamente så att sambon får arvsrätt.


Är du sambo? Detta är juristens råd:

Prata om det med varandra

– Att prata om detta är för många jobbigt men ni kan undvika många problem som annars kan uppstå i framtiden. Diskutera hur ni ser på ägandet av lägenheten, om landstället egentligen är bådas eller om ni vill ha barn. Ta upp det på förhand så blir det lättare om något händer.

Prata med en jurist

– Ska ni köpa lägenhet, skaffa barn eller något liknande stort tillsammans är det bra att ta en konsultation med en jurist om vad som gäller och vad man kan göra.

Skriv testamente

– Ett testamente kanske inte känns så roligt att skriva men se det som en försäkring. Det kostar några tusen men det är också en försäkring för att det blir som ni vill om något skulle hända. För det stora värdet man äger är ofta en bostad och då vill man kanske skydda sin sambo så att denne har en möjlighet att få bo kvar ifall något händer. Har man inte barn kan man i ett testamente skriva att att sambon får ärva allt eller en del av värdet. Annars är det den avlidnes föräldrar som ärver. Har man barn har de alltid rätt till hälften av det totala, det kan aldrig testamenteras bort, men då kan man lägga in att resten får sambon – annars är det barnen som får värdet av lägenheten.

Skriv samboavtal

– Sambolagen säger att värdet av bostad och bohag man köpt för gemensamt användande ska delas lika när man separerar eller om ena parten dör. Det spelar då ingen roll vem som lagt kontantinsatsen eller står på lånet. Vill man inte att det ska vara så behöver man skriva ett samboavtal som säger att den som äger bostaden också ska få den. Däremot ingår inte bil, landställe eller pengar på banken i sambolagen. Rent ekonomiskt kan det därför vara bra att inte bara den ena parten står på gemensamma inköp och bankkonton. Se till att ha ett gemensamt konto med pengar som båda står på eller köper en bil och registrerar den på båda. Då delas värdet lika om man separerar. Inventera sedan efter några år och se vad som förändrats. Kanske har en part nu fått mycket bättre ekonomi – då kan man se över avtal och testamente.

Upprätta skuldebrev

– Är ni sambos som köpt en bostad gemensamt men ena parten gick in med mer kontantinsats är det viktigt att upprätta ett samboavtal och ett skuldebrev. Då innebär det att om lägenheten säljs får den som lagt mer kontantinsats även en större del av vinsten, så att båda parter i slutändan betalat lika står andel i kontantinsats innan man delar på övriga vinsten. Men det är ändå inte ett lika bra skydd som ett giftermål.


Funderar ni på att gifta er? Tänk på detta:

Ni ärver fullt ut

– Huvudregeln säger att om ni är gifta ärver ni fullt ut av varandra, eftersom efterlevande maka eller make ärver före gemensamma barn. Den efterlevande får arvet direkt och utan komplikationer. Det spelar ingen roll vem som köpt huset eller startat företaget eller om det gjordes innan ni gifte er. All egendom ingår om den inte registreras som enskild egendom genom äktenskapsförord, villkor i gåvobrev eller testamente. Undantaget är när det finns särkullbarn som har rätt att få sitt arv efter sin förälder direkt.

Reglera enskild egendom

– Vill ni inte att er partner ska ärva er familjs landställe behöver det registreras i ett äktenskapsförord som enskild egendom för att inte ingå i en bodelning.

Har ni barn? Gift er

– Har ni barn tillsammans men inte är gifta så ärver barnen allt ifall ena parten går bort. Och är barnen underåriga får inte den andra föräldern företräda barnet i dödsboet utan då kopplas en god man in, därför måste det skrivas ett testamente så efterlevande sambo i alla fall har rätt till en del. Vore du istället gift är huvudregeln, om man inte har enskild egendom eller särkullsbarn, att partnern får hälften av allt.

Skriv äktenskapsförord

– Giftermål ger ett betydligt större skydd genom arv och vid en separation. Vissa saker kan man som sambor läka med ett samboavtal eller ett testamente, men det skyddar inte fullt ut som ett äktenskap. Vill man däremot att ens partner inte ska få allt vid en skilsmässa kan man skriva ett äktenskapsförord. I det kan man exempelvis undanta släktens fritidshus från bodelningen. Äktenskapsförordet måste registreras hos Skatteverket för att vara giltigt men det är bara det senaste som gäller, så man kan alltid ändra sig.

Ingen skillnad för samkönade äktenskap

– Numer ser det exakt likadant ut rent juridiskt för alla äktenskap.

Foto: IBL