Därför gör Snapchat dig avundsjuk

Därför gör Snapchat dig avundsjuk

Varje månad skickar över 100 miljoner Snapchat-användare ”snaps” till vänner, flörtar och främlingar. Bilderna försvinner bara någon sekund senare, men har ändå visat sig göra avtryck på våra kärleksliv. Enligt en ny studie kan bilder och meddelande som skickas via Snapchat göra dig mer avundsjuk än om de skickats via Facebook.

Studien, som publicerats i tidskriften Cyberpshychology, har undersökt hur Snapchat påverkar våra psykologiska beteenden i jämförelse med andra sociala nätverk.

Studien visar att Snapchat används i större utsträckning till att flirta och leta efter kärlek jämfört med Facebook. Det verkar även vara så att Snapchat tenderar att göra oss mer avundsjuka. Anledningen är att Snapchat anses mer intimt och ”hemligt”.

– Det kan ses som ett större hot mot ditt förhållande när du tror att din partner ”i hemlighet” kommunicerar med andra individer som kan vara romantiska rivaler, säger Nicole Muscanell, en av studiens författare, till sajten Mic.

En annan konsekvens av Snapchats privata natur är att färre oroar sig för att en nakenbild ska spridas, eller för att en partner ska få reda på vad man skickar. Den här falska säkerheten gör att många beter sig mer riskfyllt.

– Eftersom Snapchat är tänkt att vara ett mer privat sätt att kommunicera, och eftersom saker i teorin inte är så permanenta…kan användare känna en mindre risk i sin kommunikation, och därför skicka mer provokativt och sexuellt innehåll, förklarar Nicole Muscanell.

I verkligheten är det också betydligt lättare att avgöra vad som är okej eller inte i ett förhållande, men var går gränsen när det gäller vilka typer av meddelanden man får skicka? Digital kommunikation gör de här gränserna väldigt suddiga. En undersökning från 2013, publicerad i Evolutionary psychology, visade att allt från sexiga sms till att prata över telefon skulle kunna räknas som otrohet. Så, snappa med omsorg i fortsättningen och bestäm med din partner vad som är okej online för er.