Måste vi ha mens

Nej, du behöver inte lida – så här stoppar du mensen

Det går att sluta ha mens. Utan att bli gravid. Och det är ingen fara. – Att inte ha mens är ju kvinnans normaltillstånd, om man tänker på hur det var tidigare, säger RFSU:s barnmorska.

Det här handlar inte om ”mens-shaming” eller vad som är smidigast för snubbar. Det här handlar om vad som är bäst för dig. För även om mens en gång i månaden kan kännas tryggt, som ett kvitto på att kroppen mår bra (och att du inte är gravid), är det ärligt talat rätt jobbigt för många av oss.

Läs även: Marijuana mot mensvärk? Det kan bli lagligt för kvinnor i New York

Vissa får så svåra problem att de måste stanna hemma när det är som värst. Så varför är många skeptiska mot att skippa mensen? ”Det känns onaturligt att inte blöda varje månad”, är ett argument.

– Men att inte ha mens är ju kvinnans normaltillstånd, om man tänker på hur det var tidigare. Man blev gravid, då har man ingen mens, sen ammade man och hade ingen mens heller. Och sen blev man snabbt gravid igen, förklarar Eva Lidman, barnmorska på RFSU.

Om du får migrän, svår PMS eller hemska menssmärtor kan det hjälpa att stoppa mensen. Om du äter p-piller är det enkelt.

– Det är inget farligt med att skippa sin mens. Har man besvär rekommenderar vi att man äter ihop sina p-pillerkartor och hoppar över sin period med sockerpiller, säger Eva Lidman.

Att stoppa mensen innebär dock att du behöver äta hormoner, vilket innebär en viss (liten) hälsorisk. Diskutera din situation med en barnmorska eller gynekolog för att komma fram till vad som är bäst för just dig.

Stoppa mensen med tre metoder

Med-piller: Ät dina p-piller ”karta till karta”, utan att ta sockerpillren (nej, det är ingen fara).
Med hormonspiral: En hormonspiral kan minska eller eliminera mensen. Dock kan oregelbundna blödningar uppstå under de första sex månaderna.
Tillfälligt: Om du inte äter p-piller, men vill slippa mensen på semestern så kan en läkare skriva ut ett preparat som innehåller gulkroppshormon, vilket gör det möjligt att skjuta på mensen i upp till två veckor.

Foto: All Over Press