Därför pratar hela världen om Oprahs Golden Globe-tal

Hon har gjort det igen. Visat att kvinnor är mäktiga och vägrar att tystas ner. Under natten höll Oprah Winfrey ett tack-tal som fick världen att jubla.

Läs mer: Golden Globe 2018: Gästerna tog ställning i svarta klänningar

Natten till idag svensk tid gick film- och tv-galan Golden Globe av stapeln i Los Angeles. Störst uppmärksamhet under galan fick förra årets #meetoo-rörelse som inte visar några tecken på att avsvalna under 2018.

Allt för länge har kvinnor inte blivit hörda och trodda när de har sagt sanningen till maktens män.

När Oprah Winfrey tog emot hedersutmärkelsen Cecil B. DeMille Award, som den första svarta kvinnan någonsin, levererade hon ett tack-tal som alla pratar om idag. Salongen fylldes salongen av tårar, stående ovationer och vrål från publiken.

Oprah började med att berätta om sig själv och andra i den svarta kvinnans kamp och gick sedan vidare mot metoo-rörelsen mot sexuellt våld och diskriminering.

– Allt för länge har kvinnor inte blivit hörda och trodda när de har sagt sanningen till maktens män. Men deras tid är slut, sa Oprah Winfrey.


Metoo-kampanjen, som började med anklagelser mot producenten Harvey Weinstein, har nu fått ytterligare en efterföljare, nämligen ”Time’s up”. Ett uppror mot övergrepp och sexuella trakasserier, som bland annat Reese Witherspoon, Meryl Streep och Eva Longoria startat. Oprah nämnde ”Time’s up” flertalet gånger i sitt tal.

Läs mer: Se Skarsgård hylla Nicole Kidman i vinnartalet: ”Älskar dig”

– Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar vid horisonten. Och när den dagen kommer så är det tack vare en massa fantastiska kvinnor, några av dem är i det här rummet i kväll, och några fenomenala män som kämpar hårt för att de ska bli de ledare som tar oss in i en ny tid där ingen behöver säga ”me too” igen.

Efter galan svämmade sociala medier över av människor som ville se Oprah som president-kandidat 2020. #Oprah2020 blev snabbt en populär hashtag.

Här kan du se hela Oprahs hyllade tal:

Klicka dig in i bildspelet nedan för att se det bästa från röda mattan.

Foto: IBL