Därför vägrar damlandslaget gå på Fotbollsgalan (vi förstår dem)

Nu har Sveriges damlandslag i fotboll tröttnat på orättvisorna. Efter ett år utan avtal väljer de att inte gå på Fotbollsgalan. – Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör, säger Caroline Seger.

Läs mer: 18 vanliga mammors bilder visar hur det känns att få barn

Uppdatering 15 november: I dag kom Svenska fotbollförbundet och damlandslaget överens om ett nytt avtal, det skriver förbundet på sin hemsida. Avtalet gäller från 1 januari 2017 och fyra år framåt. Det innebär även att landslaget inte kommer bojkotta Fotbollsgalan.

– Jag känner en otrolig lättnad över att avtalet är klart. Det har varit en lång process för alla parter. Jag är glad att vi nu kan gå vidare och fokusera på det sportsliga. Nu ser vi alla fram emot en fantastisk fotbollsgala där svensk fotboll ska hyllas, säger Caroline Seger.


Många minns nog Fotbollsgalan 2013 när Anders Svensson belönades med en bil för sina 148 landskamper, medan Therese Sjögran blev utan – trots att hon gjort 186 landskamper. Fyra år efter bilgate lever ojämställdheten inom svensk fotboll i allra högsta grad. Och nu väljer damlandslaget att säga ifrån. Efter ett år utan avtal med fotbollförbundet bojkottar man Fotbollsgalan nästa måndag, det rapporterar Fotbollskanalen.

– Det stämmer. Vi kommer inte att gå på Fotbollsgalan. Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal, säger lagkapten Caroline Seger till sajten.

Hon har tillsammans med Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Lotta Schelin och spelarföreningen förhandlat av och till med förbundet under hela 2017 utan att få till något färdigt avtal.

– Siffror är ganska oväsentligt. Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör. Vi har inte lyckats med det. Det handlar om vad vi känner rimligt, går inte att jämföra med andra landslag eller med herrarna. Naturligtvis har allting diskuteras men vi fokuserar på att göra avtalet så att det är en förbättring för oss, säger Caroline till Fotbollskanalen.


Isabelle Widmark jobbar på stiftelsen Fairplay och driver podden Fotbollsfeminist. Hon menar att avtalet är en typ av kollektivavtal som sätter ramarna för de villkor och förutsättningar som spelarna har när de spelar för landslaget.

– Där är fotbollen speciellt uppbyggt så till vida att spelarna inte är anställda av förbundet utan av sina klubbar. Men de har även ett avtal med förbundet som säger att de ska få vissa saker när de är spelar landslaget, säger hon till Baaam.

Spelarna är ganska fåordiga om exakt vad de kräver i avtalet mer än att det handlar om bättre ersättning.

– De krav och villkor de vill ha handlar inte om rättvisa, för det är fortfarande långt ifrån rättvist, men det handlar om att få bättre förutsättningar. Det är ett viktigt steg framåt, säger Isabelle.

Det första steget är att bojkotta måndagens gala och ett nästa kan bli att strejka i träningsmatchen mot Frankrike. Även SM-vinnarna Linköping har meddelat att de inte tänker gå på Fotbollsgalan, skriver Sydsvenskan.


De svenska spelarna är långt ifrån ensamma i att protestera mot dåliga avtal och villkor. Tidigare i höstas gick det danska landslaget ut i strejk på grund av ojämlika förhållanden i förbundet. 2016 stämde det amerikanska landslaget sitt förbund för lönediskriminering och i Norge har herrlandslaget gått ner i lön så att det inte ska vara några löneskillnader mellan damerna och herrarna.

Men att de svenska herrarna skulle gå ner i lön på samma sätt har Isabelle svårt att se.

– Det finns inget som tyder på att herrarna är beredda att göra något sådant, tyvärr. Det uppfattar jag ligger mer hos förbundet, de är bra på att begränsa vad herrarna gör i de här frågorna. Jag tror inte att herrarna skulle ha något emot att gå ner i lön för ersättningen de får från förbundet är så liten i jämförelse med klubblönerna. Jag tror att många hoppas och förväntar sig att herrarna ska ta ställning på något sätt.


Ida Östensson, grundare och ordförande för jämlikhetsstiftelsen Make Equal, tycker att det är viktigt att vi säger ifrån vid alla sexistiska kommentarer. Särskilt då Mikael Lustig i matchen Sverige-Italien hävde ur sig ”jävla fittor de är”.

Foto: IBL