De gjorde svenska #metoo till en jordbävning – vi listar powerkvinnorna

De gjorde svenska #metoo till en jordbävning – vi listar powerkvinnorna

Det började med ett inlägg på Twitter. Sen öppnade sig underjorden och en flodvåg av vittnesmål fyllde medierna. Vi har listat kvinnorna som stod med fanan högst i den svenska #metoo-vulkanen.

En tidig morgon i början av 80-talet öppnar den amerikanska skådespelaren Lysette Anthony dörren. Utanför står filmproducenten Harvey Weinstein. Han knuffar in och våldtar henne. I år vågar hon anmäla. Flera kända kvinnor träder fram med liknande vittnesmål. Weinstein får sparken och hans fru lämnar honom.

I kölvattnet av Weinstein-skandalen, för att visa hur utbrett problemet med sexuella trakasserier är, uppmanar skådespelerskan Alyssa Milano kvinnor som själva mött det, att dela hashtaggen #metoo.


Lulu Carter

Miljontals kvinnor världen över träder fram. I Sverige fylls de sociala medierna snabbt av kända och okända svenska kvinnors berättelser. Samtidigt skriver inredaren Lulu Carter skriver ”Timell = TV4’s egen Harvey Weinstein” på sin Instagram. Snart vittnar flera om kränkande beteende från programledaren.

Och parallellt fortsätter flödet fyllas av berättelser, från privatpersoner och från kändisar, bland många, många andra från vår egen Flora Wiström, från flera riksdagsledamöter, från Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Isabella Löwengrip och Stina Wollter, alla om män som kränkt, sexuellt trakasserat och förnedrat dem. Kända som okända, inom alla branscher.

Efter att först ha förnekat erkänner Timell kränkningar. Han tas ur tjänst och kanalen plockar hans program ur tablån.

Hoppas nu att vi med gemensamma krafter kan få en förändring i kraft med en tydligare lagstiftning för nu får det vara slut. No more #metoo”, skriver Lulu Carter.


Cissi Wallin

I samma veva skriver komikern och krönikören Cissi Wallin om ett övergrepp hon berättat om tidigare, men för första gången väljer hon att avslöja mannens namn.

Jag anmälde 2011, först då orkade och vågade jag. Men har inte orkat eller vågat outa. Förrän nu”, skriver hon.

Cissi backas bland annat av författaren Camilla Läckberg och flera kvinnor kliver fram med sina egna vittnesmål om mannen. Han blir sedermera avstängd från sitt jobb och hans arbetsplats granskas. Även en kollega till honom anmäls för våldtäkt och stängs av.

Jag gjorde inte detta av hämnd. Jag gjorde det för alla andra offer, som saknar min plattform och mina privilegier”, skriver Cissi Wallin på Twitter.


Tora Rydelius

Under samma period börjar Tora Rydelius, som står bakom Instagram-kontot 1337likes, publicera meddelanden som hennes följare skrivit till henne där de berättar om hur kända män – artister, musiker, journalister, skådespelare och komiker – sexuellt trakasserat dem och andra kvinnor.
”För mig är det enkelt, jag postar för att visa fler exempel på att män i maktposition utnyttjar kvinnor”, skriver Tora.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Allt fler röster höjs parallellt. Bland dem utrikesminister Margot Wallström som berättar att hon själv har personliga erfarenheter av sexuella trakasserier och bekräftar att de förekommer på högsta politiska nivå. Flera andra riksdagspolitiker vittnar om sexuella trakasserier, vissa ska ha skett i riksdagen.

Från sportvärlden berättar bland annat Anja Pärson och Gunilla Axén, tidigare högt uppsatt chef på Svenska fotbollförbundet, om tafsande män. Gunilla säger att flera tidigare landslagsspelare skickat dickpicks till henne.


Gabriella Ohlzon och Carolina Solskär

Så får Gabriella Ohlzon och Carolina Solskär en idé: att flytta kampanjen ut på gatorna. De fixar en stor manifestation på Sergels torg. Tusentals samlas i Stockholm och initiativet sprids till minst tolv städer runt om i landet.

”Vad ska vi göra för att inte tappa detta nu? För att inte låta diskussionerna och berättelserna som kommer ur denna hashtag rinna ut i sanden, utan snarare se till att vi en gång för alla får bort sexism och den nedvärderande synen på kvinnor och ickebinära ur vårt samhälle? skriver de i eventet.”


Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby

Medieprofilerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, som driver podcasten Raseriet, är två av de på plats under demonstrationen på Sergels torg. I ett hyllat tal listar de tio punkter med krav på män.

– Det känns skrämmande att det här är vår riktiga kravlista. Det här är grundläggande jävla hyfs, det är vett och etikett, som Ribbing hade sagt det. Det här borde inte behöva sägas. Men vi måste säga det här – så länge ni inte agerar. Ni förstör kvinnors liv och ni måste sluta med det, säger de.

Sista punkten på listan är: ”Sluta våldta oss, för fan”.

Foto: IBL