De nya sexistiska lagarna: Fritt fram för kvinnomisshandel och nej till abort

De nya sexistiska lagarna: Fritt fram för kvinnomisshandel och nej till abort

Nu börjar Donald Trump göra slag i saken och bocka av alla de hemskheter vi hoppades bara var rent skitsnack. Och fler länder hänger på i galenskapen.

Idag vaknar vi upp och undrar, vart är världen påväg? Donald Trump vände upp och ner på världen redan under sin första arbetsdag som USA:s nya president. Rysslands regering är inte sämre. Här är de mest kvinnodiskriminerande lagarna i världen just nu.

1. OK för kvinnomisshandel i Ryssland.

Parlamentet i Ryssland, som heter Duman, har nu sagt ja till att sänka straffen för våld i hemmet. Resultatet kommer troligtvis innebära att den som slår sin fru eller sina barn, utan att de behöver uppsöka sjukhus, inte döms.

Den nya lagen säger också att den som misshandlar sin hustru, utan att hon bryter några ben får böter eller 15 dagars fängelse. Alltså lika mycket som någon som kör för fort. Det rapporterar Sveriges radio.

– Vi kvinnor är svaga. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte, men att såra mannen det är otänkbart, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina enligt Sverige radio i samband med att hon berättade om förändringen av lagen om familjevåld.

Rysslands president Vladimir Putin stöttar det nya lagförslaget om sänkt straff för våld i hemmet.

Rysslands president Vladimir Putin stöttar det nya lagförslaget om sänkt straff för våld i hemmet.

2. Trump vägrar ge pengar för abort.

Steg ett i Donald Trumps framfart som president var att skriva under papper som tog bort flera miljoner kronor till olika organisationer som genomför aborter i världen. Omgiven av ett gäng manliga kollegor signerar presidenten sina papper och stoltserar sedan på Instagram. Något som förståeligt fått internet att explodera.

– Organisationer som arbetar med bland annat abortvård kommer att tvingas stänga sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar, säger Maria Andersson, RFSU:s generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

På Instagram beskriver Trump sina första steg som USA:s president.

3. Nej till abort i Polen.

Ett totalt förbud mot abort. Det var förslaget som mötte den polska befolkningen under slutet av förra året. Förbudet skulle innebära fängelsestraff på upp till fem år för kvinnor som söker abort och läkare som utför dem. Efter massiva protester från hundratusentals kvinnor i Polen drog regeringen tillbaka förslaget.

Men än idag, utan det nya förslaget, har Polen en av Europas strängaste abortlagar, uppger BBC. Enligt lagen tillåts kvinnor enbart göra abort vid våldtäkt eller incest, vid allvarliga fosterskador eller när kvinnans liv är i fara.

Hundratusentals kvinnor protesterade mot abortlagen i Polen.

Hundratusentals kvinnor protesterade mot abortlagen i Polen.

Läs även:
Kändiskvinnorna som marscherar mot Donald Trump
Trumps svar på Meryl Streeps powertal om mångfald: ”Mest överskattad i Hollywood”
Donald Trump vs Barack Obama – här jämförs deras uttalanden om kvinnor

Foto: IBL