”Den enda konsekvensen av klackar bör vara ont i fötterna – inte en hand under kjolen”

Här är ännu en krönika om tafs. Det kommer nämligen aldrig bli uttjatat att prata om rätten till sin egen kropp. Våga berätta och #hållintekäft!

Jag inledde denna helt normala tisdag med att scrolla i mitt Facebookflöde. Mycket skit som vanligt men så hittade jag Kenzas senaste blogginlägg och helt plötsligt rasade jag av ilska. Hennes berättelse om hur jävla dåligt vi kvinnor kan bli behandlade påminde om en vidrig utekväll.

Det var på den tiden jag fortfarande tyckte det var en stor grej att gå på krogen. Allt var nytt och jag hade taggat för denna utekväll med cider som någons syskon köpt ut. Det var torsdag, stället bubblade av studenter och vi var redo att slå klackarna i taket.

Min bästa kompis var den enda som lyckades få ragg den kvällen. Som den goda wingman jag är lät jag henne roa sig ifred och gick bort till baren för att vila mina stackars fötter. Klackar alltså, vilken pina.

Allt för att se lite extra tillpiffad ut.

Jag antar att det var mitt eget fel att en vuxen man då tog sig friheten. Jag hade ju faktiskt ansträngt mig för att se extra snygg ut den kvällen. Jag satt ju också där helt ensam.

Det finns ju inget som skriker ”TA PÅ MIG!” mer – eller hur? Så där var han, helt plötsligt. Framför mig med händerna överallt. Smekte mig som om jag var en liten kattunge vilse i snöstorm.

Jag minns hur jag sa ”Nej” samtidigt som jag log för att vara artig. Nejdå, han skulle bestämt övertala mig och drog sig ännu närmre.

Där satt jag, förstelnad i ett rum fullt av dansande studenter med en främmande VUXEN man tryckt mot mitt lår. Han försökte övertala mig att jag visst ville. Jag försökte med ord få honom att lämna mig ifred. Jag ville ju inte ställa till med en scen!

Tillslut lyckades jag slingra mig ur hans grepp och gick bort till andra sidan baren. Han följde självklart efter…

Det var inte mina ord eller mitt kroppsspråk som fick honom att sluta. Det var en annan tjej i baren som med bestämd röst frågade varför han raggade på hennes flickvän. Min spontana tanke var att hon raggade, sedan insåg jag vart detta var påväg.

Ska det verkligen krävas att man dödar en persons förhoppningar om att få lite rajtan tajtan det till den grad att man byter sexualitet? ”Ah tyvärr vi kan inte ligga för jag tänder inte på män. Bara därför.” Mannen vände och gick utan ett ord. Jag tackade min tillfälliga flickvän som blev kvällens hjälte och gick tillbaka till min friskt hånglande kompis som om ingenting hänt. Innerst inne önskade jag att jag låtit helvetet bryta lös över den där vidriga mannen. Kommer han någonsin låta tjejer vara ifred?

Nej, tjejer det är aldrig ert fel att främmande människor tar sig friheten. Det är era kroppar – och ni bestämmer hur ni vill klä dom. De enda konsekvenserna av ett par snygga klackar bör vara ont i fötterna och inte en hand under kjolen. Så jag säger som Kenza; stå upp för er själva och varandra (gäller även eventuella killar som läser detta). Säg ifrån. Eller skrik! Anmäl när någon utan lov rör era kroppar och håll inte käft!

Läs även:
Kenza öppna upp om sexuella övergrepp
Stjärnadvokaten om sexualbrottsförslaget: ”Allt annat än ett ja är ett nej”
Efter attacken: Här är Gigi Hadids uppmaning till alla tjejer