Det här klockslaget börjar kvinnor jobba gratis – varje dag

Det här klockslaget börjar kvinnor jobba gratis – varje dag

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar, men det går långsamt. 16:00-rörelsen har räknat ut klockslaget då kvinnor slutar få betalt för sitt arbete.

Läs mer: För första gången på tio år – kvinnors löner ökar mer än mäns

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor lever i högsta grad kvar. Förra året var löneskillnaden mellan män och kvinnor 12,5 procent. Uträknat på en arbetsdag mellan 8-17 innebar det att kvinnor jobbade gratis från kl 16. Det är 16:00-rörelsen som uppmärksammar löneskillnaderna genom att varje år räkna ut vilket klockslag som kvinnor slutar få betalt för sitt arbete genom att ställa sig i en formation av siffran.


Vid en fotografering på Sergels torg i Stockholm i dag avslöjades det nya klockslaget – 16:02. 16:00-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer som för sex år sedan startade kampanjen Lön hela dagen. Sedan starten har klockslaget flyttats fram från 15:51 till 16:02, en genomsnittlig förändringstakt på 1,8 minuter per år. Med det tempot får vi jämställda löner först om 32 år.

Vill du läsa mer om ojämställda löner? Här finns riktigt matig läsning som förklarar hur det ligger till (och varför).

Foto: Mimika Kirgios