Incels – det nya kvinnohatet

Det nya kvinnohatet – det här är incels

Kanske har du trillat över begreppet incel tidigare, men hur mycket vet du egentligen om den kvinnohatande strömningen? Vi pratade med Andreas Gustavsson, en av de i Sverige som kan mest om incels.
Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar om
0:57

Efter reklamen: Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar om

(0:57)

Slå på ljud

I takt med att jämställdheten har stärkts i stora delar av världen och feminismen har vunnit mark har också en motreaktion vuxit fram. Det övergripande namnet är manosfären, män som anser att det i själva verket är männen som är förtryckta i samhället och att jämställdheten har gått för långt. Men även inom manosfären finns extrema avarter.

Du har kanske hört uttrycket incel tidigare. Det är en förkortning av den engelska involuntary celibate och betyder helt enkelt ofrivilligt celibat. Det handlar om män som inte hittar en kvinna som vill ha sex med dem – sex de anser sig ha rätt till. Det här är en grupp män som har hittat en gemenskap i sitt intensiva hat mot de kvinnor som de anser sig vara svikna av.

Andreas Gustavsson, chefredaktör på tidningen Dagens ETC, har grävt i rörelsen och skrivit ett flertal artiklar om fenomenet.

– Det bottnar i ensamhet och att allt snurrar för fort. De hänger inte med och anser sig vara kränkta av feminismen. De känner sig så jäkla lurade och upplever att det är feminismen som har gjort deras liv sämre, säger han.

Incelmännen möts framför allt i forum på nätet, både svenska och amerikanska och det finns flera aktiva grupper på Facebook, stängda grupper som man måste bjudas in till. Det fanns tidigare inceltrådar på Flashback, men de har stängts ner allt eftersom innehållet blivit allt grövre. För männen i de här grupperna bär på ett djupt hat mot kvinnor, som de får utlopp för just där.


Incels är unga och svenska

Men vilka är de här männen? Enligt Andreas Gustavsson handlar det i Sverige om ungefär tvåhundra personer, pursvenska män i åldern från sena tonåren till 40-årsåldern. Många av de lyckas i skolan, de har ofta högskoleutbildning, men är trots det sjukskrivna eller utförsäkrade eftersom de inte klarar av det sociala samspelet som en arbetsplats kräver. De har inga vänner och står ofta utan någon nära familj.

Precis som i högerextrema kretsar handlar det om män som saknar ett sammanhang. De har, enligt sig själva, inget värde i sig själv, utan hittar sitt värde i att de är antifeminister, på samma sätt som man i högerextrema kretsar hittar sitt värde i att man är svensk. Det är män som suger åt sig som svampar av de åsikter de hör i grupperna.

– Det är superläskigt, för de är så lätta att påverka. Bara genom att vara närvarande lyckades jag omvända en ung incel, berättar Andreas Gustavsson.


Triggar varandras hat

Problemet är att det oftast inte är granskande journalister de här unga männen – för det handlar framför allt om unga män – pratar med, utan män i exakt samma position som de själva. Resultatet blir att de bekräftar varandra och varandras åsikter och triggar varandra till allt djupare hat.

– När man kartlägger gruppen ser man att det finns mycket obehandlad psykisk sjukdom, människor som aldrig har knutit an till någon. Sedan sitter du 20 timmar om dygnet bland män som bekräftar allt du säger, säger Andreas Gustavsson och låter oss själva dra slutsatsen.

Han säger också att de här grupperna blir starkare av antifeministiska strömningar i samhället och av att politiker gör uttalanden som de tolkar som att de bekräftar deras världsbild.

– Den antifeministiska debatten kombinerat med den här gruppen av män blir en perfekt storm, säger han.


Incels hatar också vissa män

Trots sin dåliga självbild ser sig incelmännen som förmer än andra människor och Andreas Gustavsson beskriver det som att de har en övermänniska-tro på sig själva. De anser sig vara den perfekta gentlemannen men som ändå inte får kvinnor att tända på dem sexuellt. I deras värld är det för att kvinnor är ytliga och bara vill ha snygga men simpla män. Incelmännen utvecklar ofta också ett hat mot de här snygga männen som får de snygga kvinnorna, de kvinnor de själva vill ha.

– I grupperna ser man att de ägnar mycket tid åt att håna andra kvinnors utseende, de som inte har det utseende eller den kropp som de själva helst vill åt.

Han berättar också att metoo sågs som en bekräftelse på de incelsmännen hela tiden har trott på, att ytliga kvinnor bjuder ut sig och gör sig tillgängliga åt grisiga män som utnyttjar dem.

– Många av männen känner att allt är förlorat och att det inte finns någon väg tillbaka till ett lyckat liv och nu vill de ta revansch för deras eget misslyckade liv. Jag har länge skrivit om olika extrema miljöer men det här är första gången som jag ser folk som är så nära att gå från ord till handling, säger Andreas Gustavsson.


Incelrelaterade terrordåd

I Sverige är vi hittills förskonade från våldsdåd utförda av incels, men i såväl USA som i Kanada har ett flertal terrordåd utförts av män som lämnat efter sig manifest och filmer på sociala medier där de berättar att det är kvinnorna de hämnas på. De här männen har blivit hjältar och martyrer för många andra incels.

Men vad ska man göra för att undvika att samma sak ska hända i Sverige? Enligt Andreas Gustavsson handlar det om flera åtgärder för att komma åt problemet. Dels måste samtliga politiker förstå att om man gör spetsiga uttalanden som bekräftar deras världsbild så stannar det inte där, utan det gör att man skjuter dem ännu längre in i sin extremism. Politikerna måste förstå att sådana här grupper finns och påverkas av debatten. Han säger också att man måste övervaka grupperna och identifiera de här personerna.

– Många av de här individerna borde man ha kunnat plocka i tidig skolålder. Men till sist så är förstås det egna ansvaret enormt. Många människor har problem och saknar sammanhang men alla kanaliserar inte det genom att vilja mörda sina medmänniskor. Skärp er!

Foto: Shuttestock, TT

Läs mer: 

SVT visar Untouchable – dokumentär om Harvey Weinstein

Nej, det är inte ”två år sedan metoo” – det är två år MED #metoo