Ditt glitter kan förbjudas – och här är anledningen

Ditt glitter kan förbjudas – och här är anledningen

Glitter är ju något som gör livet lite roligare, pyntet lite finare och sminket lite mer festligt. Men vet du att glitter också förstör våra hav?

Läs också: Svenska forskare: 4 saker du kan göra för att rädda klimatet – i dag

Lite glitter har väl ingen dött av? Jo, det är precis vad som sker i haven menar forskare som nu vill förbjuda glitter. Anledningen till detta är att glitter ofta består av så kallade mikroplaster.

Mikroplaster är små plastfragment på upp till 5 millimeter som kan orsaka stor skada på den marina miljön och dess organismer. I Sverige har redan Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen jobbat för att minska utsläppen av mikroplaster i haven. Men nu vill alltså forskare gå längre än så.


Läs också: 10 stundet under 2017 som kvinnor lyste upp i mörkret

Idén kommer från början från en nyzeeländsk forskare som i en uppmärksammad artikel i The Independent går så långt som att mena att allt glitter bör förbjudas.

– När människor tänker på glitter tänker de på fest och glittriga kläder. Men glitter finns i smink också, säger Trisia Farrelly, forskare vid Massey University, och fortsätter:

– Jag är trött på att konsumenter ska tvingas ta ansvar för detta för det är i stort sett omöjligt. Det är producenterna som ska vara ansvariga för detta och de måste börja använda säkrare och mer hållbara alternativ.


Saken är den att det absolut går att göra biodynamiskt nedbrytbart glitter – bland annat från sjögräs och mineraler. Och Trisia får medhåll i sitt förbud från svenska forskare, bland annat Magnus Engwall vid Örebro Universitet som studerar just mikroplaster.

– Jag håller helt med. Förbjud det! Även om förekomsten av glitter inte är så stor bland de prover som vi har stött på, så är det ju inte en livsnödvändighet med glitter, säger han till SVT Nyheter Örebro och hänvisar till de mer hållbara alternativen.

Det är alltså inte otroligt att tänka att ditt framtida nyårsglitter består av mineraler – inte plast.

Läs också: 9 serieteckningar som visar hur det är att vara kvinna på jobbet

Foto: IBL