Dolda funktionen – så gör du om din Iphone till ett överfallslarm

Dolda funktionen – så gör du om din Iphone till ett överfallslarm

Din Iphone kan bli din räddare i nöden. Med några enkla inställningar kan den med en knapptryckning ringa upp 112 och skicka din position till valda kontakter.

Läs också: PMS? Här är fem enkla KBT-övningar som hjälper

Har du någon gång funderat på vad du ska göra om du hamnar i en otäck situation och behöver få tag i hjälp snabbt? Att ringa 112 är såklart givet, men man skulle befinna sig i en situation där man av någon anledning inte vågar prata – vad gör man då?

Detta har Apple tänkt på och sedan uppdateringen som kom med Iphone 7 finns en funktion som gör att din telefon själv kan ringa upp 112, något som även spridits i en status på Facebook under helgen. När du gjort inställningarna behöver du bara trycka fem gånger på låsknappen för att den helt tyst ska ringa 112 och skicka din position till dina nödkontakter.


Så ställer du in din Iphone:

Klicka dig in på appen ”Hälsa”

Tryck på ”Medicinskt ID” och lägg in dina nödkontakter

Scrolla längst ned och tryck dig vidare till ”Läs mer om Nödsamtal SOS”

Här kan du fylla i ”Ring automatiskt” och även ta bort ”Nedräkningsljudet”, så telefonen inte låter när den ringer upp SOS

När du ställt in detta och trycker fem gånger snabbt på låsknappen kommer din Iphone att automatiskt ringa upp 112 utan att det hörs. När samtalet avslutats får även alla dina nödkontakter din position skickad till sig.

Har du inte en Iphone? Många Android-telefoner har liknande inställningar eller appar som ger samma möjlighet. Men exakt hur du gör inställningarna varierar beroende på telefonmodell och operativsystem.

Källa: Apple
Foto: Apple/IBL