Donald Trumps rasistiska attack – detta har hänt

Donald Trumps rasistiska attack – detta har hänt

Efter en omröstning i kongressen har USA:s representanthus fördömt president Donald Trumps inlägg på Twitter som rasistiska. Men vad är det egentligen som har hänt? Baaam reder ut!

Har du bara 30 sekunder? Här är fusklappen:

USA:s president Donald Trump twittrade under söndagen tre tweets riktade mot fyra kvinnliga kongressledamöter Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley. Tweeten innehöll bland annat en uppmaning att de skulle ”åka tillbaka” till sina hemländer. Under måndagen fortsatte presidenten sina attacker på en presskonferens.

– Gillar ni inte hur det är här så kan ni sticka. Ni kan sticka på en gång, sa han bland annat då.

Efter en omröstning i kongressen har USA:s representanthus, under onsdagsmorgonen svensk tid, fördömt president Doland Trumps attack som rasistisk.


Donald Trumps rasistiska attack – detta har hänt

Under söndagen den 14 juli twittrade Donald Trump tre tweets om ”progressiva demokratiska kongresskvinnor”. Utan att namnge vilka ledamöter han syftade på skrev han att de skulle ”åka tillbaka” till sina hemländer.

Amerikanska medier slog snabbt fast att presidenten syftade på de fyra nyblivna kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley. ”Varför åker de inte tillbaka och fixar sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från”, skrev han bland annat.

Samtliga fyra kvinnor är amerikanska medborgare och tre av dem är födda i USA. Vidare skrev presidenten att kvinnorna inte hade rätt att kritisera USA, vilket han benämnde som ”det bästa och mäktigaste landet på jorden”.

Det dröjde inte länge innan Trumps uttalande fördömdes som rasistiskt. Främst bland demokrater.

– Detta är ett rasistiskt Twittermeddelande. Det här är amerikanska medborgare som har blivit valda i USA, säger Ben Ray Lujan som är demokratisk ledamot i Representanthuset.

Talmannen, demokratiska Nancy Pelosi, skrev själv på Twitter att Donald Trumps uttalande var en bekräftelse på att presidentens plan på att ”make America great again” enbart syftar på att göra Amerika vitt igen.


Under måndagen fortsatte Trumps attacker

Under en presskonferens utanför Vita huset på måndagen fortsatte Donald Trump sina attacker mot de fyra demokratiska kongressledamöterna.

– Gillar ni inte hur det är här så kan ni sticka. Ni kan sticka på en gång. Dessa människor hatar vårt land. De hatar vårt land. De hatar det, med emfas, sa han då.

– Så säger jag alltid. Det sa jag i min tweet som en del tycker är kontroversiell. Många uppskattar det, förresten, fortsatte han.


Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley

The Squad – Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley – kallade till egen presskonferens för att svara på president Donald Trumps uttalanden.

The Squad möter kritiken

Senare samma dag kallade ”The squad”, som de fyra politikerna kommit att kallas, till en egen presskonferens och svarade på Trumps kritik. De riktade då ny kritik mot Vita husets politik för asylsökande.

– Vi kommer inte att låta oss tystas, sa Ayanna Pressley.

– Nu utför presidenten massdeportationer och bryter mot mänskliga rättigheter vid gränsen och han låter miljoner dö, som inte får del av sjuk- och hälsovård, och för över pengar till de stora företagen. Han har kallat dem som kommer från länder med svarta och bruna för ”skithålsländer”, tillade Ilhan Omar.

Donald Trump väntade inte länge med en ny Twitter-attack mot kvinnorna, där han återigen skrev att de fyra kunde lämna landet om de inte var nöjda med hur det styrdes.


Reaktioner från utlandet

Senare under måndagen kom även reaktioner från andra länder, vilket bland annat The Guardian rapporterade om. Bland de som fördömer Trumps utspel finns Storbritanniens premiärminister Theresa May, hennes troliga efterträdare Boris Johnson, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arden och Justin Trudeau, premiärminister i Kanada.

Tisdagen den 16 juli kom – och så gjorde även Donald Trumps nästa tweets. ”Jag har inte ett enda rasistiskt ben i kroppen” och ”Dessa tweetar var INTE rasistiska” skrev han då.

Vid det här tillfället hade representanthusets talman gått ut med att hon tänker tillåta en omröstning i kongressen om huruvida Trumps attack skulle fördömas som rasistisk.


Attacken fördöms som rasistisk

På onsdagsmorgonen svensk tid fördömde USA:s representanthus president Donald Trumps inlägg på Twitter som rasistiska, det rapporterar bland annat DN. Presidenten hade uppmanat republikanerna i representanthuset att rösta mot fördömandet. Flera republikaner har riktat öppen kritik mot presidentens uttalande, men endast fyra valde dock att rösta för förslaget. Sex andra röstade inte alls. Samtliga demokrater röstade för och röstsiffrorna blev 240 mot 187.

Foto: TT