Ebba Witt-Brattström: Jag vill att unga tjejer ska vara stolta över att de är kvinnor – och inte män

Ebba Witt-Brattström: Jag vill att unga tjejer ska vara stolta över att de är kvinnor – och inte män

Om att växa upp i ett patriarkat, sin bok om relationen med Horace Engdahl och varför hon ogillar ”hen”. Det och mer pratar Ebba Witt-Brattström om i veckans avsnitt av När jag var 15-podden.

Lyssna på podden här!

Ebba Witt-Brattström är professor i litteraturvetenskap, författare och en av Sveriges mest kända feminister. Efter boken ”Stå i bredd” om 1970-talets feminism och storsuccén med den delvis självupplevda boken ”Århundradets kärlekskrig” om hennes och Horace Engdahls relation är hon mer aktuell än någonsin.

– Jag tycker boken visar hur chanslös en kvinna kan känna sig i en relation. Det är ett problem att så fort man stängt dörren om tvåsamheten så slutar vi prata om feminism, säger hon i sjunde avsnittet av Baaams podd, som baseras på boken ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av Diana Olofsson och Johanna Wester.

Missa inte: Nu lanseras När jag var 15-podden: ”Det blir många skratt och ett och annat tårat öga”


Ebba fyllde 15 under revoltåret 1968 och berättar om hur hon växt upp i ett starkt matriarkat – pappan träffade hon bara på söndagarna.

– Jag växte upp med min mamma, mormor och mina systrar. Min mormor levde i Ryssland efter revolutionen och fick vandra från Svarta havet till Tallinn – och överlevde. Vet man det förstår man att kvinnor inte är något svagt kön.

I podden berättar hon om hur hon hamnade i den feministiska sammanslutningen Grupp 8 och varför hon brinner för är ständigt lyfta kvinnor.

– Jag vill otroligt gärna göra det jag kan för att få unga tjejer att känna sig stolta över att de är födda till just kvinnor. Hela min verksamhet har gått ut på att befolka historien med de kvinnor som har funnits där men som ramlat bort nu.

Men hon berättar också om de problem hon har med dagens feminism – och sitt motstånd till ordet ”hen” och queerteori.

– Jag tror inte på att man inte ska kunna kalla kvinnor för kvinnor. Vi måste lyfta kvinnor för att visa att vi finns, säger hon.

Hör hela podden här!

Läs mer om När jag var 15-podden:
Mikaela Laurén: Jag har varit på botten men jag vägrar att ge mig
Underbara Clara: När jag gör samma saker som män betraktas jag som antifeminist
Suad Ali i Baaams podd: Jag vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare
Sabina Ddumba i Baaams podd: Som svart var jag aldrig den snygga tjejen
Seher Yilmaz i Baaams podd: Fattar inte killarna att det inte är okej att tafsa?