Efter Baaams kampanj: Nu vill alla #prataomabort

Baaams kampanj om abort har nått hundratusentals svenskar. Inte bara genom Johanna Bladhs dokumentär utan genom nyhetsartiklar, krönikor och kommentarer från er det berör. ”Vi är helt golvade av gensvaret”, säger Sara Grundberg, ansvarig utgivare på Baaam.

Fri abort är för första gången på länge i Sverige ifrågasatt från flera olika håll i Sverige och Europa. Det ville vi på Baaam uppmärksamma genom kampanjen #prataomabort.

Vi fick chansen att exklusivt visa Johanna Bladhs dokumentär ”Jag och min abort” och utifrån den göra journalistik på ämnet.

Och det tog skruv.

Kampanjen har uppmärksammats på en mängd håll och fått enorm kärlek av er läsare och följare (kolla till exempel in Café, inslaget om Johanna i Aftonbladet tv eller artikeln i Expressen).

– Vi är så sjukt tacksamma över responsen, framför allt från er följare. Vi har gråtit, fått rysningar, blivit ledsna, arga, men framför allt så otroligt stolta av alla era reaktioner. Det är så många som hört av sig och tackat och delat med sig, säger Sara Grundberg.

Avslöjandena om Sverigedemokraterna och hur de motiverar att de vill sänka abortgränsen har också väckt känslor och engagemang. Videon har i skrivande stund nått över en miljon människor helt organiskt och delats tusentals gånger.

– Det är fantastiskt att se vilken sprängkraft det här ämnet har. Det visar verkligen att vi måste prata om det, säger Johanna Bladh.

Se Johannas dokumentär här.


Här är några av läsarnas reaktioner

”Credd till er som tar upp och gör ämnet abort mer öppet. Man tror man är ensam tills man en dag bara släpper bomben och folk bara jaha har du? Ja, jo, jag med, eller jag har en vän/mamma/syster som gjort en (…) Jag blir så glad när detta ämne tas upp!”

”Hejsan, jag tycker det är jätteviktigt att ni tar det här med abort men jag vill även lyfta fram en annan sida av det. Jag vart gravid, jag och min sambo bestämde oss för abort. (…) Det är viktigt att prata om men jag tycker det blir alldeles för hetsigt. Vi måste tona ner uppstressningen kring aborter för att undvika att personer mår dåligt över det så måste vi prata om det som neutralt och inte haipa upp det. Jag fick ett jättebra bemötande hela vägen”

”Hej Baaam! Tack för en sjukt bra Facebooksida, jag har precis själv varit med om en mardrömsabort som pågick i nästan 6 veckor med komplikationer”

”Jag har sett dina reportage om abort och vill bara säga att jag tycker det är otroligt bra att du belyser ämnet. Jag har själv gjort en abort och det jag tyckte var jobbigast efteråt var att det inte kändes jobbigt. Det var så självklart för mig att jag inte ville ha barn, så när jag råkade bli gravid fanns det bara ett alternativ. Människor runtomkring utgick dock ifrån att jag skulle må dåligt (…) Jag skulle inte vilja genomgå en abort igen, men jag har aldrig ångrat att jag gjorde aborten.”