Kvinnor som strejkar och demonstrerar jämte bilden om kvinnostrejk som delas på Instagram.

Efter Gretas klimatstrejk – nu kommer kvinnostrejken

”Kunde Greta ensam så kan vi!”, lyder uppmaningen som just nu cirkulerar i sociala medier. Från och med 26 mars kommer kvinnor i hela landet gå ut i en kvinnostrejk.
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige
Slå på ljud

Journalisten Kajsa Ekis Ekman, Metoo Sweden, krönikören Cissi Wallin, aktivistgruppen Grupp nio, Aysha Jones (Black Lives Matter Sweden) och influencers som Fi ”heltenkeltfi” Lindfors och Nina Campioni är några av alla som har delat uppropet på sina Instagramsidor. En bild med orden ”Kvinnostrejk. Mitt krav:” och tillhörande text som förklarar att det har blivit dags att ta efter systrar i länder som Turkiet, Polen och Mexiko där just kvinnostrejker ägt rum på senare tid.

Syftet med kvinnostrejken

Enligt uppropet är det ”att tjejer och kvinnor i Sverige ännu diskrimineras och förtrycks systematiskt” som strejken ska uppmärksamma. Det är samtidigt upp till var och en att själv defineira vad exakt den vill strejka mot. Det är du själv som ska ställa krav.

”... för att kräva av staten och övriga medborgare att få sina rättigheter tagna på större allvar. Vad, mer konkret? Det väljer du som strejkar! Fyll i meningen: 'Mitt krav... ' och dela i dina sociala medier tillsammans med bild på dig när du strejkar”, står det i inlägget som nu sprids.

Tid och plats för kvinnostrejken

Första strejktillfället är fredag 26 mars klockan 15. Strejken varar så länge den deltagande själv önskar, en minut eller 15.

”Ta på munskydd, ta dig ut på din lokala gata eller utanför din arbetsplats och ställ dig tillsammans med andra kvinnor”, står det i uppropet. Samma procedur ska sedan upprepas samma tid varje fredag fram tills dess att kraven uppfyllts.

”Tillsammans kan vi också skapa verklig förändring, men bara tillsammans”, skriver de.

Kvinnostrejker i andra länder

Efter att Polen i höstas förbjöd näst intill alla aborter gick kvinnorättsorganisationer i början på året ut och protesterade. Gatorna i huvudstaden Warszawa och på många andra håll i landet fylldes med tiotusentals människor.

I Turkiet protesterar kvinnorättsorganisationer i detta nu mot våld i hemmet, och kräver krafttag från regeringen som nyligen dragit sig ur Istanbulkonventionen. Samma typ av strejk fördes i fjol av feministiska aktivister i Mexiko där det sker i snitt tio kvinnomord varje dag.

Källa: Expressen, TV4 Nyheter, Aftonbladet

Foto: TT

Relaterade artiklar
Sofia Börjesson: ”Nu myser Lambertz och Virtanen i sina offerkoftor”
Sandra Ohs starka tal vid Stop Asian Hate-demonstrationen i Pittsburgh
Bara 5 procent känner sig trygga när de går hem ensamma
Blodpropp stoppar vaccin – medan 100 miljoner kvinnor käkar p-piller