Efter Josefin Nilsson-dokumentären – nu får ex-pojkvännen sluta på Dramaten

SVT-dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig har väckt starka reaktioner. Och nu står det klart att ex-pojkvännen får lämna sitt jobb på Dramaten.

2016 gick Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson plötsligt bort efter en tids sjukdom. Förra fredagen skulle hon ha fyllt 50 år och samma dag släpptes SVT-dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är. I dokumentären visades hennes liv som artist upp – men också den tiden då hon misshandlades svårt av en man hon hade en relation med under sent 1990-tal.

”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen. Det blev ett stort hål, som en avgjutning av min kropp. Jag kröp ur den sargade väggen och sa till honom att sluta. Det kändes, att nu gick jag sönder”, läser hennes vän Felicia Feldt upp i dokumentären från en text Josefin själv skrivit om relationen.


Mannen dömdes då för både misshandel och olaga hot och nu står det klart att han, som har ett mångårigt kontrakt med Dramaten, inte kommer att få några nya roller som det ser ut nu.

– Det finns inga planer för ytterligare uppgifter, säger Eirik Stubø, Dramatens vd, till Dagens Nyheter.

När DN frågar när skådespelaren kommer att sluta svarar Stubø att hans kontrakt går ut ganska snart. Under torsdagen kommer han också att hålla i ett krismöte med hela Dramatens ensemble.

– Jag ska prata med personalen om situationen på Dramaten och hur upprörda många är, både över den dokumentär vi har sett på SVT Play och situationen på Dramaten med många som är kritiska och upprörda, ett stort tryck i sociala medier och en stor press i verksamheten. Vi ska prata om den situationen, och hur vi säkrar att vår professionella verksamhet fortgår så bra som möjligt, säger han till DN.

Läs mer:

Allt du behöver veta om omtalade Josefin Nilsson-dokumentären

Foto: TT