Efter NMR:s nya tillstånd – RFSL Ungdom ställer in Almedalen

Efter NMR:s nya tillstånd – RFSL Ungdom ställer in Almedalen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att hålla torgmöten vid RFSL:s plats i Visby. Då ställer RFSL Ungdom in all medverkan i Almedalen.

Läs mer: Baaam på plats i Almedalen – så syns kvinnor i debatterna

I år ansökte den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen om att få ha ett tält i Almedalen, men Region Gotland valde att inte hyra ut någon mark till dem. I lördags kväll kom dock beskedet att polisen tillåtit organisationen att hålla i torgmöten fem timmar om dagen med start i dag tisdag. De ska även placera ut bokbord.


Platsen för demonstrationerna är precis bredvid RFSL:s lokaler på Södertorg. Det har gjort att RFSL Ungdom, som står för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, beslutat att ställa in all sin medverkan i Almedalen.

– Bara under förra året polisanmäldes 50 incidenter där personer kopplade till NMR attackerat Pride och lokala RFSL-avdelningar. Vi vet att NMR valt den platsen för att kunna hota oss och vi kan inte längre garantera säkerheten för våra medlemmar, säger Frank Berglund, ordförande för RFSL Ungdom, till Baaam.


Frank berättar att de fick reda på att polisen godkänt beslutet i lördags kväll, bara timmar före starten på Almedalsveckan. Och han är kritisk mot polisens agerande.

– Det här är så otroligt dåligt och ansvarslöst gjort av polisen. Inför Almedalen har vi pratat med polisen många gånger och även varit i kontakt med alla partiledare, förutom Jimmie Åkesson (SD), om att det är viktigt att jobba mot det hat och hot NMR står för. Och ändå tar polisen det beslutet.


NMR har under det senaste året bland annat bedrivit kampanjen ”Krossa homolobbyn” och RFSL menar att det är tydligt vad organisationen står för. Polisen säger däremot till SVT att det inte finns skäl att neka NMR tillstånd.

– Vi får inte tycka något om någons åsikter, vi är helt färgblinda i vår tillståndsgivning och vi sätter ingen före någon annan. Vi kan inte gissa att brott begås på förhand. Hetsar eller ofredar man eller begår ett brott, kommer vi ingripa, säger Elisabeth Anestad, biträdande kommenderingschef hos Polisen.

Hon säger att hon förstår RFSL:s oro men tycker inte att den är befogad:

– Vi för en dialog med RFSL och vi har en förståelse för att de kan känna en subjektiv oro. Men vi känner oss inte oroliga, vi kommer att vara på plats med poliser, säger Elisabeth till SVT.


RFSL har överklagat Polisens beslut och den överklagan behandlas av Förvaltningsrätten. Men Frank Berglund menar att beslutet ändå gör att det troligtvis inte blir något mer Almedalen för RFSL Ungdom.

– Vi har lagt ned så mycket tid och energi på att planera seminarier och bygga ett rum där vi kan känna oss trygga. Men när det ändå blir så här kommer vi lägga vår energi på annat framöver. Det här beslutet känns jättedeppigt men vi har inget annat val, säger Frank till Baaam.

Foto: RFSL/IBL

Baaam i Almedalen

Vilken fråga är viktig för dig? Vad vill du att vi rapporterar om och vem vill du att vi träffar? Maila [email protected] eller [email protected] med dina tankar och önskemål.