Högsta domstolen

Efter nya samtyckeslagen – HD fäller man för oaktsam våldtäkt

En 27-årig man döms till fängelse efter att ha haft sex med en kvinna utan hennes samtycke. Högsta domstolen prövar för första gången den nya samtyckeslagen och dömer honom för oaktsam våldtäkt.

Förra året trädde den nya samtyckeslagen i kraft, som går ut på att det är olagligt att ha samlag med en person som inte gett sitt samtycke. Nu, ett år senare, fäller Högsta domstolen för första gången en man för oaktsam våldtäkt.

Brottet ägde rum i Västerbotten, där en 27-årig man hade kontakt med en kvinna via sociala medier. När mannen föreslog att han skulle sova över hos kvinnan gick hon med på det, men kvinnan var tydlig med att hon inte ville ha sex med honom. Under övernattningen ska mannen ändå ha inlett ett samlag med henne. Kvinnan berättar att hon blev stel när han rörde vi henne.

Nekar till brottet

Gärningsmannen nekar till brott och hävdar att kvinnan ville ha samlag med honom, samtidigt som hon upper att det inte var så. Enligt Högsta domstolen finns det bevis för att 27-åringen genomförde sexuella handlingar utan kvinnans samtycke. Dock finns det inga bevis som pekar på att mannen handlat med uppsåt.

”Däremot har han handlat grovt oaktsamt, och det gör att han döms till fängelse för oaktsam våldtäkt, skriver HD i sitt pressmeddelande.

Mannen överklagade domen till Högsta domstolen, som gav honom prövningstillstånd. Men nu har de tagit beslutet att mannen ska fällas för oaktsam våldtäkt ändå.

Innan lagändringen krävdes hot, våld, tvång eller att gärningsmännen utnyttjat offrets utsatta situation (exempelvis att hen varit berusad) för att en handling skulle räknas som våldtäkt. I den nya lagtexten står att domstolarna ska ta särskild hänsyn till ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Läs mer:

Mäns våld mot kvinnor ökar – nu skjuter regeringen till 45 miljoner för att bekämpa det

Efter nya abortlagarna – Alyssa Milano utlyser sexstrejk

Så kort straff får de som döms för våldtäkt: ”Anmärkningsvärt”

Foto: TT