Efter övergreppen på Bråvalla – Alexandras inlägg visar hur absurd vår reaktion är

Efter övergreppen på Bråvalla – Alexandras inlägg visar hur absurd vår reaktion är

Bråvallafestivalen är i full gång och likt tidigare år har det rapporterats om flera fall av sexuella övergrepp. Det är rubriker vi är vana vid att läsa. Bloggaren Alexandra Rejsmar har uppmärksammat hur absurd den reaktionen är.

Läs mer: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

I Norrköping är årets upplaga av Bråvallafestivalen inne på sin tredje dag och i vanlig ordning har det kommit rapporter om sexuellt ofredande, sexuellt tvång och misshandel. Sju fall av sexuellt ofredande har inrapporterats under de första dagarna och under natten till torsdagen utsattes en man för grov misshandel när han ingrep mot några personer som ofredande en kvinna inne på festivalområdet, rapporterar Aftonbladet.

Genom att vända på perspektivet uppmärksammar Alexandra Rejsmar i ett blogginlägg det absurda i hur vi knappt höjer på ögonbrynen vid sådana här rubriker. I inlägget beskriver hon det som har hänt på festivalen – men har bytt ut ordet ”man” mot ”kvinna” och tvärtom.


”Det har också rapporterats om ett gäng tjejer som antastat en ensam man, lyckligtvis kom en kvinna och avbröt detta, men det mynnade ut i misshandel av kvinnan som kom till undsättning, detta av samma grupp kvinnor som antastade den unga mannen,” skriver hon.

Alexandra påpekar att hon ofta får höra att kvinnor är elakare mot varandra än vad män är. Samtidigt hör man sällan om gäng med kvinnor som sparkar en annan person i huvudet.

”Det har gått TVÅ dagar av Bråvallafestivalen och män har redan börjat ta sig friheter när det kommer till kvinnokroppar. Var det någon som sa att våldtäktskultur inte fanns i Sverige? För jag är jävligt säker på att sommaren är våldtäktsmännens favoritårstid och festivalerna är en enda stor våldtäktsfest,” skriver hon.

Arrangörerna har inför och under festivalen jobbat med att förebygga just sexuella övergrepp. I höstas inledde de ett samarbete med RFSU och Norrköpings kommun. Dessutom finns representanter från Feministiskt initiativ på plats under festivalen och delar ut flygblad med Linnéa Claesons hyllade lista ”10 tips för att undvika våldtäkt”.

Foto: IBL, Privat