Efter protesterna – nu får förlossningsvården tillskott på 500 miljoner

Efter protesterna – nu får förlossningsvården tillskott på 500 miljoner

Förlossningsvården är i kris – men nu ska det ändras. I vårbudgeten får de nämligen ett tillskott på 500 miljoner kronor.

Har du läst? Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?

Det har länge demonstrerats och protesterats mot nedskärningarna i förlossningsvården, bland annat i Sollefteå där man undervisat kvinnor i hur man föder barn i en bil. Tonläget har varit högt men nu är regeringen och Vänsterpartiet överens. I den kommande vårbudgeten kommer förlossningsvården att skjutas till 500 miljoner kronor, det skriver Sveriges Radio.

– Det ska gå till att man kan ge bra arbetsvillkor, så att man kan behålla personal och att man kan se till att ha riktig bemanning över sommaren. I några landsting kan man undvika dåliga nedskärningar och hålla uppe de förlossningsrum som man behöver. Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Jonas Sjöstedt (V).


Läs också: Hanna Hedlund om förlossningsskadorna: Kräv att bli återställd

Pengarna ska fördelas över Sverige redan i vår och sjukvårdsminister Gabriel Wikström ska träffa representanter från sju landsting. Detta då förlossningsvårdens ansvar ligger på landstingen men staten tillför alltså dessa pengar för att lösa de stora problem som finns i dag landet runt.

– I storstäderna handlar det om kapacitetsbrist, många har svårt att rekrytera och behålla personal och i andra delar av Sverige lägger man ned fungerande förlossningsvård, säger Jonas Sjöstedt.

Missa inte! Hulda skrev bok om endometrios: ”Kvinnor blir misstrodda för att det handlar om mens”

Men till Sveriges Radio säger Vänsterpartiet att det inte räcker med en engångssumma utan det som behövs är ett permanent tillskott. Någon sådan satsning finns dock inte i nuläget.

– Nu har vi gjort upp om extra pengar för i år. Sedan ska vi diskutera budgeten för nästa år och då kommer vi att föra fram att vi vill att det här blir en permanent satsning, säger Jonas Sjöstedt.

Foto: IBL