Baaam kampanj Vi jobbar på det

Elektrikern Jessica: ”Har du med dig en kille som ska visa dig hur man gör?”

I kampanjen Vi jobbar på det lyfter Baaam fram kvinnor i mansdominerade yrken. Mindre än två procent av installations- och serviceelektrikerna i Sverige är kvinnor. Jessica Rödjare är en av dem.

Det bor över 10 miljoner människor i Sverige. Av dessa är hälften kvinnor. Trots det speglar många delar av arbetslivet inte de siffrorna.

Vi har mycket kvar att göra för att framtiden ska bli mer jämlik. I projektet Vi jobbar på det lyfter Baaam därför fram kvinnor i yrken där män är överrepresenterade. Genom att följa sina drömmar har dessa kvinnor trotsat fördomar och därmed statistiken.

Under hashtaggen #vijobbarpådet möter du dagligen, fram till 8 mars, en kvinna som har ett mansdominerat jobb.

Möter fördomar ute på jobb

Endast 1,8 procent av installations- och serviceelektrikerna i Sverige är kvinnor. Jessica Rödjare pluggade till socionom men trivdes inte. Hennes pappa är elektriker och efter att ha följt med honom på jobbet valde hon samma bana. Hon trivs på firman men möter ibland fördomar ute på jobb.

– När man kommer ut på större byggen där det är andra yrkesgrupper och många äldre som varit med länge kan det vara en del fördomar och man kan få frågan ”har du med dig någon kille som ska visa dig hur du gör jobbet?”, säger hon.

Möt elektrikern Jessica Rödjare


Vill du ser mer? Här är de andra kvinnorna i kampanjen:

Brandmannen Kristina: ”Många tror att stämningen är macho”

Programmeraren Jennie: ”Många tror att jag är designern på techföretaget”

Piloten Sofia: ”Tjejer får barbiedockor och killar får flygplan”

Helena är officer: ”Jag har alltid sett mig själv som en individ”

Följ oss på Instagram för att ta del av allt innehåll.