månadens baaambrud är elin häggberg

Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”

Elin Häggberg vill hjälpa dig få ett roligare, enklare digitalt liv. Hon driver bloggen Teknifik och pratar med Baaam om jämställdhet i teknikbranschen, misstag och digital detox.

Läs mer: Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Juli månads Baaambrud är techproffset, journalisten och föreläsaren Elin Häggberg. Hon driver teknikbloggen Teknifik där hon gör teknik roligt och okomplicerat. Dessutom peppar hon kvinnor och tjejer att slå sig in på en annars mansdominerad arena.

Hur många gånger har du sagt ”jag är så dålig på teknik”? Antagligen oftare än vad gemene man har. Den bilden av teknik, och den självbilden som många kvinnor bär på, är något som Elin vill ändra på. I sin blogg skriver hon om trender, tips, tricks och svarar på frågor om teknik och internet.

– Det pratas ofta om teknik som något svårt och krångligt men jag vill visa teknik som ett verktyg man kan använda för att uttrycka sin kreativitet och nå ut med sitt budskap. Den ska finnas där för att hjälpa oss och göra livet bättre.

Elin har en kvinnlig målgrupp och drygt 68 procent av hennes läsare är kvinnor. Hon fick idén till bloggen för 3-4 år sedan när hon började lägga märke till att det i många bloggar, som annars handlar om bland annat mode och matlagning, dök upp teknikfrågor i kommentarerna.

– Jag tänkte att det borde finnas bloggar om teknik som coola kvinnor driver och där man får lära känna personen bakom. När jag inte hittade någon sådan insåg jag att det kanske är jag som ska skapa en sådan.


Missa inte! Plockar du fram mobilen på middagen? Det ska du inte må dåligt över

Elins teknikintresse har funnits med sedan barnsben. Att se science fiction med sin pappa födde ett intresse för framtiden och familjen var tidiga med att köpa en dator.

– De kunde ingenting om den utan ställde bara ned den på skrivbordet. Ville man göra något på den fick man själv lista ut hur det funkade. Det blev ganska naturligt att jag var den i min familj som installerade om datorerna när de kraschade och installerade program. Där växte ett självförtroende för att pröva sig fram. Jag var inte rädd för att göra fel, för det fanns ingen annan som kunde göra rätt.

Läs mer: Så använder du Instagram stories som ett proffs – 5 tips du inte kände till


Teknik har länge varit en mansdominerad arena men med initiativ som Tjejer kodar, Geek girl mini och Teklafestivalen håller det på att förändras.

– Det finns sjukt många bra initiativ som pågått de senaste åren och drivna människor som jobbar hårt med att göra det som jag saknade, att tidigt introducera tjejer för teknik, säger Elin.

Hon tror att de medvetna initiativen kan göra störst skillnad för jämställdheten i teknikbranschen men att det är en förändring som måste ske på flera olika nivåer.

– Det handlar dels om normer om teknik i samhället. Sättet vi pratar om teknik, bilder och representation. Det behövs även åtgärder inom techföretagen för att komma tillrätta med normer om vem som kan bli chef. I startups handlar det mycket om investerare. Idag investerar ofta män i andra män eftersom det är där de känner igen sig. Det är mycket som behövs på många olika ställen samtidigt.


Något som har blivit alltmer populärt den senaste tiden, och särskilt nu i semestertider, är att göra en digital detox. Koppla bort, koppla från och låta mobilen ligga. Elin förespråkar att ha olika strategier för själv själv för att undvika stress.

– Teknik ska vara roligt, det ska inte skapa stress och press. Ta makten över tekniken och fundera över hur du vill ha det. Låt inte mobiltillverkaren styra. Jag har till exempel alltid min mobil på ljudlöst och väldigt lite notiser. Men kom också ihåg att din mobiltelefon är så mycket mer än bara Instagram. Det är din bank, din kontakt med familjen, planering och mycket annat.

Läs mer: Så får du en sundare relation till mobilen – 4 tips från psykologen

Den pågående backlashen mot teknik och stressen kring vår mobilanvändning tror Elin är en trend som kommer att fortsätta vara närvarande. Både Apple och Google har gjort förändringar i sina operativsystem där man kan se hur mycket tid vi lägger på enskilda appar och sätta begränsningar.

– Vi blir mer medvetna om hur tekniken påverkar våra liv och hittar olika strategier och förhållningssätt i hur vi vill ha våra digitala liv. I den här medvetenheten hoppas jag att trenden framåt blir mindre moralpanik, mindre digital detox och att tekniken blir bättre.


Elin Häggberg starter pack

elin häggberg starter pack

Vi bad Elin sätta ihop ett starter pack, en samling föremål som är typiska för just henne och hennes vardag. Resultatet blev en laptop, mobil, svart ryggsäck, röd anteckningsbok och en vit katt.

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.

Foto: privat