Baaambrud Emma Knyckare april

Emma Knyckare: ”Jag brukar tänka: 'Vad skulle en snubbe göra?'”

Emma Knyckare är komikern som la humorn åt sidan för att starta Sveriges första, kvinnoseparatistiska festival Statement. För Baaam berättar hon om hur det gick till, varför man kan vinna genom att tänka som en snubbe och hur man tar sig an projekt man inte riktigt vågar göra.

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud. Någon som gör och säger smarta, coola saker och som vi vill hylla. Här möter du april månads Baaambrud, vilket är ingen mindre än Emma Knyckare.


Emma Knyckare är komiker. Men förra året bestämde sig hon för att lämna humorscenen under ett år för att istället fokusera på en idé hon inte kunde släppa. En festival bara för kvinnor och icke-binära där ingen skulle behöva känna sig rädda att bli våldtagna i publikhavet eller antastade på festivalområdet. Resultatet blev Statementfestivalen, två kvällar på Bananpiren i Göteborg där man varje kväll hade 5 000 besökare – och inga brott alls rapporterades.

”Det var nästan äckligt god stämning” säger Emma Knyckare om festivalen.

”Det var nästan äckligt god stämning” säger Emma Knyckare om festivalen.

Baaam var på plats under festivalen. Så här skrev vår reporter Sofia om sin upplevelse då:

”Jag skulle kunna berätta att jag inte blev knuffad någon gång, inte ens när det var väldigt trångt under en spelning. Att jag inte hörde en enda sexistisk vissling eller ens antydan till ett bröl. Jag skulle kunna förklara min fascination över hur välorganiserade kösystemen var och hur ingen trängde sig, och att jag aldrig såg någon ledsen”.

– Det var nästan äckligt god stämning och det tror jag har att göra med att Statement var mer än en festival – det blev en rörelse. Många var med från början, var med och crowdfundade projektet och kände då ett ansvar för att det skulle bli bra. Och de på plats drog då med i det. Jag är så himla lycklig över allt det, säger Emma Knyckare till Baaam.

En sak Emma inte tänkte på men som visade sig bli en stor grej under festivalen var att många människor för första gången fick vara en del av normen.

– Vissa kanske just där och då fick tillhöra normen för allra första gången i sina liv. Maxida Märak beskrev det så bra, hon sa att det var som att upptäcka en ny färg och precis så kändes det.


Statementfestivalen gick av stapeln på Bananpiren i Göteborg. Foto: Julia Sixtensson

Men Statementfestivalen stod inte ensam på förändringens rand. 2018 var ett revolutionens år, året då #metoo bröt igenom fördämningarna och slog ned i en värld som som aldrig blev den samma igen. Dessutom trädde samtyckeslagen i kraft i Sverige och redan har vi sett rättsväsendet börja behandla våldtagna och sexuellt ofredade offer annorlund.

– Det är ett historisk år vi har i ryggen och Statementfestivalen blev en pytteliten del av det. Debatten om sexuellt våld har lyfts både i det stora genom #metoo men också i det lilla i festivalvärlden och för några månader sedan kom en polisrapport om att våldet på just festivaler minskat avsevärt. Det hade jag ens i en drömvärld inte kunnat föreställa mig. När jag var 15 och började hänga i vänsterkretsar pratade folk om Woodstock som något som förändrade saker – och när min dotter blir 15 kommer jag berätta för henne om 2018. Det är mäktigt.

Publiken fortsatte att sjunga när Loreen gick av scenen på Statement festival. Foto: Julia Sixtensson

Publiken fortsatte att sjunga när Loreen gick av scenen på Statement festival. Foto: Julia Sixtensson

I övrigt inom musikbranchen verkar #metoo-uppropet inte nått lika långt som man skulle kunna ha hoppats, menar Emma.

– Det är en så hierarkisk branch. Här är det bara män som bestämmer och man är så i klorna på olika manliga producenter. Men i och med Statement har man också på allvar börjat prata om säkerhet och trygghet i musiksammanhang. När Bråvalla lade ned slutade diskussionen i att man borde övervaka publikhaven men vi vill istället se hur man kan göra festivalområden tryggare för alla. Hur kan man lysa upp på ett både mysigt och säkert sätt? Var ska man placera bajamajor så de inte hamnar i mörka skogsdungar? Hur tar man sig hem säkert från området? Detta har skapat ringar på vattnet och nu är det inte längre en fråga man kan vifta bort.


Statementfestivalen tog slut, fälldes av DO för diskriminering men inget är över för det. Till hösten åker festivalen ut på klubbturné till Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå och planerna på en Statement 2.0 är redan igång.

– Att det inte blir en festival till i år är för att vi satt med en utbränd projektgrupp som roddade ihop en festival på mindre än ett år. Det var ett enormt trolla med knäna-jobb och vi konstaterade att ”detta fixar vi inte en gång till”. Så istället valde vi att köra en klubbturné på ställen där vi inte behöver bygga upp en infrastruktur från grunden och kan då samtidigt jobba vidare med föreningen Statement och vad vi ska göra framåt.

Emma Knyckares bok om Statement: ”Patriarkatet får inte festa med oss”

Emma Knyckares bok om Statementfestivalen fick namnet ”Patriarkatet får inte festa med oss”.

Den 8 mars släpptes också boken om festivalen. Under arbetet med festivalen kom Emma på att allt detta historiska såklart borde dokumenteras, både för de som inte kunde komma och för framtiden. Så den 8 mars 2019 och under titeln ”Patriarkatet får inte festa med oss” släpptes boken där man samlat bilder, texter och även tips på hur man får ihop ett projekt som folk lätt kallar ”omöjligt”.

– Vi ville göra en bok som ”Fittstim”. Det är dels ett manifest men också ett dokument över ett historiskt år. Dessutom är det en handledningsbok där alla i ledningsgruppen skrivit varsin text om allt från hur man kan jobba med kommunikation på ett annorlunda sätt till hur man kan lösa ekonomifrågor utan att kunna något om ekonomi. Det blir en handbok för folk som verkligen vill göra saker och inte bara tänka på att göra dem.

Och när det kommer till att våga dra igång projekt man kanske är lite osäker på om man klarar av har Emma ett mantra: ”Vad skulle en snubbe göra?”.

– Som komiker lärde jag mig tidigt att bara säga ja och sedan tänka efter senare på hur man kan lösa det. Och att tänka så är både min största framgång och sorg för det har lett mig till svinhärliga grejer som Statement men också till otroligt jobbiga lägen. Trots det är det ett bra tips. För vad skulle en snubbe göra? Han skulle säga ja och sen bara googla och köra på. Och det går bra.

Under hela festivalen anmäldes inga brott. Foto: Julia Sixtensson

Under hela festivalen anmäldes inga brott. Foto: Julia Sixtensson

Hennes näst bästa tips är att göra saker som är kul och inte bara det som man tror är viktigt och rätt.

– Om man gör saker med glädje är det så mycket kraftfullare än att bara gå ut och argt demonstrera. För när man har kul, dricker öl med sina kompisar och lyssnar på bra musik är det en nagel i ögat på folk och alla vill vara med. Då är det lättare att få folk att lyssna än om du går runt med ett plakat och är arg.


Emma är dock inte den som ligger på latsidan. Två veckor efter Statement hade hon premiär för sin första egna soloshow ”Årets Mama” som nu har nypremiär, därtill har hon och poddkollegan Ina Lundström startat en standup-klubb i Göteborg med namnet ”Klubb Hybris”. Och så blir det klubbturné med Statement. Men det hon tänker när hon ser tillbaka på allt är inte stressen utan kärleken.

– Direkt kände jag att det här måste vi göra om. Festivalen blev en protest med fest, ett statement. Men genom att göra den förstod vi vilket stort behov det finns för separatistiska rum och att få fortsätta det arbetet blev det allra viktigaste som kom ut av festivalen.


Emma Knyckares starter pack

Vi bad Emma att sätta ihop ett starter pack, en samling föremål som är typiska för just henne och hennes vardag. Resultatet blev en blandning av snus, mobilladdare, havsbad, rostbröd och skivstång.

Vem vill du se som Baaambrud nästa månad? Maila [email protected] och tipsa oss.

Illustration: Unni Zetterling


Läs alla tidigare Baaam-brudar här:

Baaam-brud i mars:

Skådespelaren Maria Wärme: ”Allt hade varit enklare om jag fötts till en gående man”

Baaam-brud i februari:

Kroppsaktivisten Karin Kajjan Andersson: ”Man har sexualiserat min kropp mot min vilja”

Baaam-brud i januari:

Annahita Yazdi slutar shoppa och flyga 2019: ”Jag behövde göra något radikalt”

 

Baaam-brud i december:

Barnmorskan Asabea upplyser om kvinnokroppen på Instagram: ”Folk kan förvånadsvärt lite”

 

Baaam-brud i november:

Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”

 

Baaam-brud i oktober:

Hedda Siternstedt: Förväntningarna på oss kvinnor har bara bytts ut

 

Baaam-brud i september:

Ida Ovmar: Bilden av oss samer är så stereotyp

 

Baaam-brud i augusti:

Eva Röse tar kampen för feminismen varje dag: ”Vi är en armé av systrar”

 

Baaam-brud i juli:

Elin Häggberg bloggar om tech: ”Teknik ska vara roligt”

 

Baaam-brud i juni:

Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant”