Messa mer! Nu kan olika funktionsvarianter få egna emojis

Messa mer! Nu kan olika funktionsvarianter få egna emojis

På några år har emojis gått från att vara exkluderande till att inkludera allt fler. Och nu verkar funktionsvariationer bli näst på tur till egna emojis.

Läs mer: Scrunchie, hårband och spännen – hårtrenderna från 90-talet är tillbaka

När emojis lanserades var det få människor som kunde känna igen sig i de små figurerna – de var mestadels gula (eller vita) och rätt så stereotypa. Kvinnor var söta och borstade håret medan män arbetade. Men allt eftersom tiden gått har även emojis blivit allt mer inkluderade. Nu får både kvinnor ha olika yrken och det finns emojis med hijab.

Däremot har det länge gapat tomt när det kommer till funktionsvariationer – men det vill Apple ändra på. Ett förslag på tretton nya emojis har presenterats och där återfinns både ledarhundar och personer i rullstolar.

”Runt om i världen har en av sju något slags funktionshinder. Det aktuella urvalet av emojis ger idag ett brett spektrum på representation av människor, aktiviteter och objekt som är meningsfulla för allmänheten, men väldigt få talar till de med erfarenhet av ett funktionshinder”, skriver Apple, uppger Aftonbladet.

Detta har mottagits positivt av bland andra Henrik Petrén, generalsekreterare för RBU, rörelsehindrade barn och ungdomar.

– Alla sätt som ger mer synlighet till olikhet är någonting positivt. Emojis speglar ju massa olika sätt att uttrycka sig på och då är det bra om det finns en större mångfald i det uttryckssättet, säger Henrik Petrén, till Aftonbladet.

Förslaget är nu skickat till företaget Unicode Consortium, som skapar och tar emot förfrågningar på nya emojis. Men när och om uppdateringen skulle ske är ännu oklart.

Läs också: PMS? Här är fem enkla KBT-övningar som kan hjälpa

Foto: IBL