En tredjedel av Stockholms unga tvingas bo kvar hemma

En tredjedel av Stockholms unga tvingas bo kvar hemma

Aldrig någonsin tidigare, och ingen annanstans i landet, tvingas unga bo hemma i så stor utsträckning som i Stockholm. Hela 31,2 procent av länets 20–27-åringar bor hemma, visar siffror från Hyresgästföreningen. Och 80 procent gör det mot sin vilja.

Det här är ett redaktionellt samarbete mellan Svenska Dagbladet och Baaam. Läs mer om hur det funkar här.

Av: Peter Alestig

Läs också: Inte bara Stockholm – 90 procent av kommunerna har bostadsbrist

Här är det kanske tydligaste tecknet på hur hårt bostadsbristen i Sverige slår mot unga: aldrig tidigare har så många unga som nu tvingats bo kvar hemma hos sina föräldrar. I hela landet handlar det om nästan en fjärdedel av 20–27-åringarna, 24,3 procent, som inte ännu har flyttat hemifrån, enligt siffror från Hyresgästföreningens undersökning ”Unga vuxnas boende”.

Och trots att det byggs som aldrig förr i Sverige, är utvecklingen i andelen hemmaboende ungdomar dramatisk – i fel riktning. För bara 10 år sedan var siffran 18,8 procent. För 20 år sedan: 15,2 procent.

– Det här är det tydligaste tecknet på att att bostadsmarknaden har blivit mycket svårare för unga vuxna på senare år. Det är en minst sagt allvarlig situation, säger Stefan Runfeldt, utredare vid Hyresgästföreningen.


Och ingenstans är situationen så allvarlig som i Stockholmsregionen. Här bor i dagsläget var tredje 20–27-åring kvar hemma – eller 75 000 personer. I vissa centrala stadsdelar i Stockholm handlar det om över 60 procent av de unga vuxna som tvingas bo med sina föräldrar.

Och ja, ”tvingas” är rätt ord i sammanhanget: hela 80 procent vill egentligen flytta hemifrån.

Varför ser det ut så? Helt enkelt för att det är för dyrt att flytta hemifrån – inte minst då de som inte har ekonomiska möjligheter att köpa en bostadsrätt, som SvD och Baaam tidigare skrivit, ofta är hänvisade till den allt dyrare andrahandsmarknaden i jakten på lägenhet.

Läs också: Unik statistik: Så mycket förlorar du på att bo i andra hand


Stefan Runfeldt pekar också ut att den stora bristen på hyresrätter i Stockholm som en stor bov i dramat. Bland de unga som lyckats få tag i egen bostad i Stockholm har också 33 procent faktiskt köpt en lägenhet – en dubbelt så stor andel som i Sverige som helhet.

– Den slutsatsen vi drar är att den reguljära hyresrättsmarknadens oförmåga att leverera en lösning leder till att fler tvingas bo kvar hemma eller ut i osäkra upplåtelseformer som andra- eller tredjehandsboende, eller inneboende, säger han, och drar en slutsats som flera andra forskare i SvD:s och Baaams serie #minbostadskris pekar på:

– Allt detta gör det mycket svårare starta sitt vuxna liv. Samtidigt har många som faktiskt flyttat hemifrån en mycket svår ekonomisk situation.

Läs också: Bostadskrisen fortsätter – nu tar det 35 år att spara ihop en kontantinsats

213 000

20–27-åringar tvingas mot sin vilja bor kvar hemma hos sina föräldrar, enligt Hyresgästföreningens undersökning ”Unga vuxnas boende 2017”.