Så gör du klimatsmarta val i vardagen – 12 enkla tips

Så gör du klimatsmarta val i vardagen – 12 enkla tips

Du kanske vill ta ett större ansvar för miljön? Men vet inte riktigt hur du ska börja. Här är en enkel guide till klimatsmartare val i vardagen och hur stor skillnad de gör.

Läs också: Så mycket kostar din resa till Thailand – egentligen

06.32

Vaknar och tänder lampan. Eftersom du bytt till förnybar el minskar du din klimatpåverkan från el med omkring 90 procent.

06.50

I duschen sparar du på varmvattnet genom att duscha kort. Dessutom har du ett snålspolande kranmunstycke – det minskar både energi- och vattenförbrukning med 40 procent.

07.10
Äter frukost och sätter sen på diskmaskin – vid handdiskning används fyra gånger så mycket vatten och nära 30 procent mer energi per disk.

07.44
Går hemifrån och minskar din elförbrukning med upp till tio procent genom att inte lämna prylar i stand-by, släcka lampor när ljuset inte behövs och dra ur mobilladdare när de inte används.

07.56
Du tar inte bilen till jobbet. Personbilarna släpper ut motsvarande 20 procent av Sveriges totala nationella klimatutsläpp och ungefär hälften av våra bilresor är kortare än fem kilometer.

12.03
Äter vegetariskt till lunch. Animaliska produkter står för en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Att äta mindre kött och istället till exempel baljväxter, är positivt för både miljö och hälsa.

17.17
På väg hem handlar du, och eftersom du skrivit en inköpslista minskar du ditt matsvinn. Du köper ekologiskt och minskar utsläppen av koldioxid och spridningen av farliga ämnen i naturen.

17.23
Du har med en tygkasse och skippar plastpåsen, för det pågår en allvarlig nedskräpning av våra hav och om vi inte gör något så kommer det finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Du struntar i att gå i fler affärer, istället planerar du att shoppa lite second hand i helgen, shoppingen av nya prylar står nämligen för nästan 20 procent av våra växthusgasutsläpp.

18.37
Kommer hem och lagar middag på rester, kanske pizza, sallad, pytt eller soppa – vi slänger ungefär en tredjedel av all den mat vi köper. Du kokar med lock, det minskar energiförbrukningen med ca 30 procent.

19.10
Sätter på en tvättmaskin. Du tvättar i 30 eller 40 grader istället för 60 grader så ofta som möjligt, eftersom det nästan halverar energianvändningen.

20.12
Sätter dig i soffan och sveper en pläd om dig. Du har sänkt värmen med en grad och därmed din energiförbrukning med nästan 5 procent.

23.17
Släcker lampan – som är en lågenergilampa. Den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa och drar 75 procent mindre el.

Foto: IBL

Läs också: Ny undersökning: Så många flygvägrar – för klimatets skull