Ester Blenda Nordström – första svenska undersökande reporter

När vi "wallraffar" idag gör vi egentligen en "Ester Blenda" – möt kvinnan som var först ut med undersökande journalistik. Och mycket annat!

 

Ester Blenda Nordström (1891-1948) har kallats Sveriges första undersökande reporter och var den som långt före Wallraff skapade genren med undercover-reportage då hon tog jobb som piga i Sörmland för att beskriva hur fruktansvärda villkor pigorna hade. Hon var även författare och skrev flickromanen ”En rackarunge” som handlade om en ung tjej som aldrig passade in i mallen för kvinnor på den tiden, och det kom senare att inspirera Astrid Lindgrens Pippi-böcker.

Men inget var tillräckligt för Ester Blenda: hon var svenskt sändebud i finska inbördeskriget och räddade tusentals undan svälten, hon var lärarinna i en nomadskola för samiska barn, hon red mula över Anderna, upplevde jordbävningar i Japan, luffade på godståg i Amerika och stred för kvinnlig rösträtt med vännen Elin Wägner. Dessutom kämpade hon hela livet med sin kärlek till Carin och det omöjliga i att vara homosexuell i en tid då det ansågs vara en sjukdom.

Få koll på din kvinnohistoria: Läs mer om vår First Lady-kampanj här