Här är våra bästa tips för att fylla igen kunskapsluckorna!

Få koll på din kvinnohistoria – här är inspirationen du behöver
Känner du också att du inte kan din kvinnohistoria? Det är faktiskt rätt lätt åtgärdat – här är våra bästa tips!
Här är våra bästa tips för att fylla igen kunskapsluckorna!

Gå på nya Kvinnohistoriska museet
Kvinnors betydelse i historien tenderar att vara mindre synliga i historieskrivningen. Det vill Stockholms Kvinnohistoriska ändra på. Med ett museum helt dedikerat till kvinnohistoria vill de verka för att kvinnors historia undersöks, förmedlas och synliggörs publikt.
– Kunskapsluckan är enorm. Det riskerar att få kvinnor att känna sig mer ensamma och utan ett arv, och det ger en skev bild till allmänheten av vad som försiggått förr, säger medgrundaren Lina Thomsgård.
Vi intervjuade henne inför öppningen av museet förra veckan. Läs mer här!


Följ @kvinnohistoria på Instagram
När du vill få en snabb update om något är ju Instagram the place to be. Här finns också i dag en rad bra konton som fokuserar på att lyfta upp kvinnor som glömts bort av historien. En av dem @kvinnohistoria som varje dag lyfter upp en viktig kvinna eller en händelse med koppling till just den dagen. På så sätt kan du snabbt få en inblick i en historia du missat och ta del av ett kvinnoöde du kanske borde känna till.
Instagram embed with url: https://www.instagram.com/p/BuYCptKhWB5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


Läs en biografi
Det allra bästa sättet att bli insatt i kvinnohistorian är såklart att läsa om någon av alla de kvinnor våra historieböcker glömt bort. De senaste åren har flera sådana biografier släppts och det är verkligen spännande läsning, så tro inte att det är en mossig redovisning vi snackar om här!
En av de senaste är ”Ett jävla solsken : En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer som tilldelades Augustpriset 2017. I den berättas inte bara historien om den första undersökande journalisten – Ester Blenda – och hennes osannolika historia som tog henne världen över, utan många av hennes samtida, banbrytande kvinnor lyfts också fram så som kvinnosakskämpen Elin Wägner.


…eller en antologi
Vill du istället ta del av flera olika kvinnoöden på en gång kan vi rekommendera den kvinnohistoriska antologin “En annan historia” av Lina Thomsgård. Genom boken får du som läsare lära känna allt från mattesnillen, husmödrar och politiker till låtskrivare, tennisstjärnor och börshajar. Och det är femtioen skribenter – bland andra Annika Norlin, Bilan Osman, Ebba Witt-Brattström och Tone Schunnesson – som fått välja varsin person att porträttera och berätta om.


Prenumerera på Historiskan

Ibland vill man kanske hellre läsa en tidning istället för en hel bok – då är Historiskan ditt bästa val. Historiskan är nämligen Sveriges första kvinnohistoriska tidning och är en genusmedveten historietidning som lägger fokus på historiens många – och ofta bortglömda – kvinnor. Eva Bonde, som är en av initiativtagarna, menar att vi alla tjänar på att ta del av en mer jämställd historieskrivning:
– I och med att jämställdhet blivit en så viktig politisk fråga har bristen på kvinnor i historieskrivningen blivit ett hett debattämne. Det har lett till granskning av läroböcker och museiutställningar och gjort allmänheten mer medveten om den felaktiga bilden av kvinnors förflutna. Förhoppningsvis har det också skapat ett större intresse för kvinnors historia, säger Eva Bonde.
Här kan du läsa en intervju med henne!


Lyssna på en podd
Såklart finns också en rad poddar som behandlar kvinnohistoria – och vad är smidigare än att slå på en sådan när du på på väg till jobbet? Genushistoriepodden är en av dem. I den guidar programledarna Linda Segtnan och Justus Björk lyssnaren på en resa genom historien med fokus på kvinnor.
Är det istället något mer nischat du är ute efter så måste vi såklart också rekommendera avsnittet av Baaams egna Menspodden som behandlar just menshistoria – som ju verkligen är en bortglömd del av kvinnohistorien. I avsnittet gör vi en djupdykning i mensens historia tillsammans med Denise Malmberg. Hon är docent i etnologi och är också en av få i Sverige som har forskat om menshistoria och med henne får vi svar på frågor som ”Vad använde man egentligen för mensskydd förr i tiden?” och ”Hur hanterade man mens när man inte ens hade trosor?”.


Illustration: Unni Zetterling
Foto: TT