
Fel fokus! Hannas blogg visar hur kvinnor objektifierar kvinnor i sociala medier
Våra välmenande, peppande kommentarer på Instagram kan göra mer skada än nytta. Med projektet Fel fokus vill Hanna Söderquist få oss att tänka till kring utseendehetsen i sociala medier.
Läs mer: Filmen visar USA:s skeva kvinnosyn – spelarna är nakna när de pratar om kampen om jämställdhet
Du har tagit examen, tar en bild på ditt glada lynne och lägger upp på sociala medier. Gillamarkeringarna trillar in och större delen av kommentarerna är olika varianter av ”snygg”. Känner du igen beteendet? Vårt ständiga kommenterande av utseende, även i sammanhang då det inte bör vara i fokus, fick Hanna Söderquist att reagera. På bloggen Fel fokus lägger hon upp exempel på när vi fokuserat onödigt mycket på utseende istället för att lyfta prestationer och därmed spär på utseendefixeringen och bidrar till objektifieringen av kvinnor. Ett beteende hon menar är särskilt förekommande bland kvinnor.
– Jag började se mönstret för kanske två år sedan. Kvinnor som kommenterar på andra kvinnors bilder om hur snygga de är. När det är mycket selfies ute är det inte lika uppseendeväckande men jag började se att det ofta är samma typer av kommentarer på prestationsrelaterade bilder, säger Hanna.
Hon började göra skärmdumpar när hon stötte på fenomenet och diskuterade med vännerna. När hon hade tillräckligt med material insåg hon att det var värt att göra något mer av det.
– Jag vill att folk ska få en tankeställare. 99 procent av de som kommenterar gör det av välvilja men det blir väldigt fel. Man kan dra det hur långt som helst, men framför allt leder det till att vi bibehåller konceptet att utseendet är det som är högst värderat hos kvinnor.
Hanna pratar om tre olika typer av bilder på kvinnor som förekommer i sociala medier. Den första är en selfie, där är syftet ofta att få sitt utseende bekräftat. Den andra är en vardaglig bild där en kvinna framställs i en neutral kontext. Den tredje är en bild på en kvinna som utför eller har utfört någon form av prestation. Hanna menar att vi kommenterar om kvinnors utseende på alla tre bildtyperna.
– Det uppmuntrar tjejer att fokusera på sitt utseende, det är det som är i fokus i alla lägen.
Anledningen till att vi så lätt landar i snygg-kommentarerna tror Hanna har att göra med samhällets beskrivning och värdering av kvinnor och vår indoktrinering i det. Det sitter väldigt djupt rotat att vi blir så bedömda efter utseende. Det är så vi beskriver kvinnor överallt, menar hon. Det kommer ur en välvilja men bidrar ändå till objektifieringen av kvinnor.
– Många ser det som ett slags peppande och vill höja folks självförtroende. Så kanske det är, men jag skulle inte säga att det är särskilt bra pepp. Särskilt inte när kvinnor visar upp en prestation. Det är som att säga “Det spelar ingen roll vad du åstadkommer, det enda viktiga är att du är snygg”.
Lämnar inte män liknande kommentarer?
– Inte i samma utsträckning vad jag kan se. Dels tror jag att de är ovana vid att kommentera varandra på det sättet, killar har inte den jargongen att uppmuntra varandras utseende. Sedan tror jag det är lite fult för män att kommentera tjejers utseende, det blir sexistiskt. Det finns en feministisk diskussion om att killar inte ska kommentera tjejers kroppar eller utseende överhuvudtaget, varken positivt eller negativt.
Finns det en risk att det här blir ytterligare en grej som kvinnor måste ta ansvar för i ett patriarkalt samhälle?
– Absolut, så kan man tänka. Men det blir ett tecken utåt att vi som faktiskt blir utsatta för objektifiering också uppmuntrar till det, det blir kontraproduktivt. Om man har tesen att det är patriarkatets fel att vi objektifierar varandra så har man feministiska åsikter och vill förändra något. Då tycker jag det är konstigt att uppmuntra till något så passivt som skönhet. För vi kan inte åstadkomma något med skönhet, vi kan inte förändra genom att vara snygga. Vi måste agera, åstadkomma och prestera för att förändra något.
Så hur förändrar vi vårt beteende? Det första du kan göra är att stanna upp och tänka till innan du kommenterar. Ibland är vi ute efter bekräftelse på vårt utseende, men ha för vana att fundera ett extra varv kring vad personen faktiskt vill med bilden.
– Tänk på vad personen är ute efter och var generellt sparsam med kommentarer om utseendet. Peppa prestationer istället, säger Hanna.

Vi kan inte förändra genom att vara snygga
