Så kan du hjälpa andra i coronatider

Fem saker du kan göra för att hjälpa andra i coronatider

I coronatider är det viktigt att vi hjälps åt för att minska smittospridningen av viruset. Vi behöver framför allt tänka lite extra på våra äldre. Här är fem saker du kan göra för att hjälpa andra just nu.
Så semestrar du coronasäkert i sommar
1:12

Efter reklamen: Så semestrar du coronasäkert i sommar

(1:12)

Slå på ljud

Hjälp dina äldre grannar att handla

Äldre personer tillhör en av riskgrupperna för coronaviruset. För att de ska slippa ta sig ut i butikerna och riskera att bli smittade har grannar på flera håll redan börjat gå ihop för att hjälpa till. Det görs till exempel genom att sätta upp en enkel lapp i trapphuset. Gör en lista där de som kan hjälpa till skriver upp sitt namn och nummer. Personerna i ditt hus som behöver hjälp kan då kontakta någon från listan och få assistans med inhandlingen av mat. Överraska i matkassen genom att köpa med en korsordstidning!

Skapa pluggforum för studiekompisar

Vi är många som just nu inte kan gå till jobbet eller skolan på grund av att vi behöver hålla oss hemma för att begränsa smittspridningen. På arbetsplatser har många redan chattgrupper och forum för att kunna prata med varandra när man inte sitter i samma rum. För dig som pluggar kan det därför vara en bra idé att skapa en grupp i valfri kanal, tillägnad skolsnack, där ni kan hjälpas åt med allt från tentafrågor till ekvationer. Se till att bjuda in någon du inte vanligtvis pratar med. Kanske resulterar det här i helt nya vänskaper!

Stötta din lokala favoritrestaurang genom hämtmat

Många mindre restauranger har det kämpigt just nu eftersom färre människor äter ute. Det är förståeligt eftersom risken att bli smittad ökar om du befinner dig på platser med fler människor. För att din lokala restaurang inte ska gå i konkurs kan du därför beställa hämtmat istället. Det gör att du slipper ta dig ut, men samtidigt gynnar småföretagare som kommer att ha det svårare med ekonomin ett tag framöver. Dessutom ger vissa restauranger i Stockholm rabatt till äldre som vill ha mat hemkörd just nu.

Ring din farmor

Det pratas ofta om att många äldre personer känner sig väldigt ensamma i dagens samhälle. Att hålla sig isolerad hemma gör att många äldre kommer att känna sig ännu mer ensamma. Ett telefonsamtal på ett par minuter kan göra stor skillnad på någons dag. Se till att ta en paus från jobbet och slå en pling till din farmor, mormor, morfar, farfar eller annan äldre person i din närhet för att kolla läget. Kom med tv-tips, passa på att fråga om råd eller prata om något kul minne ni delar tillsammans.

Ge blod om du är frisk

Sverige har haft färre blodgivare än vanligt den senaste tiden på grund av coronaviruset. Just nu råder ingen akut blodbrist, men det är alltid viktigt att blod finns. Är du frisk och befintlig blodgivare är det bra om du ger blod. Se dock till att läsa igenom riktlinjerna som gäller innan du ger dig iväg. Till exempel ska du inte ta med dig en anhörig till blodcentralen och du måste ha varit frisk i minst 14 dagar för att få ge blod.

Läs mer:

Agnes Wold avlivar myter om corona

Regler för avbokning av flyg och hotell under corona

Corona: Här är evenemangen som ställs in eller skjuts upp i Sverige