Gardet.nu är en ny feministisk satsning på opinionsbildning och granskande journalistik

Feministiska plattformen Gardet ska ge ordet till kvinnorna: ”Vi kommer vara obekväma”

Gardet är en plattform för och av kvinnor som tröttnat på att tystas av patriarkatet. Idag lanseras satsningen. ”Kvinnors vittnesmål har fastnat i en patriarkal rävsax”.

Den 22 maj klockan 10:00 lanserades Gardet. Det är en ny, feministisk satsning där man gått samman för att skapa en plattform där röster som sällan får höras kan ta plats. Bakom satsningen återfinns flera tunga namn inom den feministiska opinionsbildningen, däribland Amanda Oxell, Jenny Bengtsson, Cissi Wallin, Filippa Berg och Kajjan Andersson.

”Vi har fått nog. Och nu har vi även fått kraft. Kraften att på allvar ta tillbaka ordet och den makt som sedan länge borde varit vår. Vi är en grupp kvinnor som på varsitt håll drivit feministisk opinionsbildning och kamp i många år. Nu går vi samman på ett nytt sätt. Vi utgör GARDET – plattformen och megafonen som inte kommer att låta sig tystas. Som aktivt kämpar för kvinnors rättigheter och emot det normaliserade förtryck vi tvingas leva under. Vi lägger stor vikt vid att folkbilda, och ger en röst till kvinnor som sällan får höras”, skriver de på sin sajt.


Gardet är tänkt att fungera som en megafon för kvinnors röster och bedriva både opinionsbildning och oberoende och granskande journalistik. Sajten kommer att ha fyra redaktörer Elin Beijer, Cissi Wallin och Hanna Bergwall samt Kajjan Andersson, som dessutom kommer att vara ansvarig utgivare.

– Idén till Gardet föddes ur att vi var en grupp kvinnliga opinionsskribenter, aktivister, journalister och andra engagerade kvinnor som träffades för att diskutera det utrymme kvinnors röster får och inte får ta. Kvinnors vittnesmål har fastnat i en patriarkal rävsax där vi inte får berätta vad vi varit med om utan att bli straffade. Mötet ledde fram till att vi idag är fyra redaktörer som har tagit fram en hemsida och knutit till oss ett fantastiskt gäng skribenter, illustratörer och fotografer, berättar Kajjan Andersson för Baaam och fortsätter:

– Vi kommer att låta kvinnor som inte annars kommer till tals eller får prata till punkt höras och vi kommer att göra gräv och granskningar där det behövs. Gardet kommer att vara obekväma och stökiga helt enkelt och röra om i grytan ordentligt. För att det behövs! För att kvinnor äntligen ska kunna höja rösten utan att bli tystade.


Gardet är en plattform för och av kvinnor och Kajjan berättar att de har som fokus att skriva om kvinnors rättigheter och säkerhet. De räds heller inte att vara ”den obehagliga nageln i ögat på patriarkatet”. Just nu planerar de nya publiceringar och Kajjan säger att vi kan förvänta oss en hel del framöver.

– Det är mycket att göra helt enkelt och vi har höga ambitioner för att det här projektet ska flyga högt. Så nu sitter vi och förbereder det material som kommer upp dagligen resten av veckan. Vi satt alla fyra i redaktionen och köttade på in i det sista innan klockan 10 i morse och ska väl tillåta oss att andas lite också. Men nu är vi igång och det är nu det viktiga arbetet börjar, säger hon.

Läs mer:

Kroppsaktivisten Karin Kajjan Andersson: ”Man har sexualiserat min kropp mot min vilja”
Amanda Oxell: ”Reklam skapas oftast för den som ska titta på kvinnans kropp”
Feministiska framsteg i Sverige och världen 2018

Foto: Gardet