Fi:s nya partiledare: ”Det har bara varit vita svenskar i toppolitiken”

Hon är Sveriges och Europas första svarta, kvinnliga partiledare. Baaam tog ett snack med Victoria Kawesa om att bryta barriärer och vikten av representation.

Läs mer: Sabina Ddumba i Baaams podd: Som svart var jag aldrig den snygga tjejen

Förra helgen valdes Victoria Kawesa till partiledare för Feministiskt initiativ (Fi). Tillsammans med Gudrun Schyman ska de leda partiet inför valet 2018 och valet av partiledare bryter viktiga barriärer. Victoria blir Sveriges och Europas första kvinnliga, svarta partiledare – någonsin.

– I Sverige har det bara varit vita svenskar i toppolitiken, det här visar att det går att förändra strukturer och normer i samhället. När handlar om representation är det viktigt att det inte är samma typer av människor som blir statsministrar och partiledare, säger Victoria.


Hon menar att anledningen till att det har dröjt så pass länge för en svart kvinna att göra intåg i toppolitiken beror på att vårt samhälle privilegierar vita européer. Det är strukturer som är svåra att bryta eftersom man inte pratar om det, säger Victoria.

– Man pratar sällan om vithet i Sverige och folk tycker fortfarande att det är konstigt att jag pratar om att jag är svart. Jag gör det för att visa att svarta har varit förtryckta i flera hundra år på grund av sin hudfärg. Att leva i ett vitt samhälle innebär en utsatthet för svarta människor. Det är viktigt att inspirera de som, precis som jag, har erfarenheter av rasism.

Att Victoria tar plats i toppolitiken tror hon är ett steg på vägen mot förändring. Möjligheten för unga svarta kvinnor och tjejer att se människor i politiken som de kan identifiera sig med ser hon som väldigt viktigt.

– Speciellt när man lever i ett samhälle som säger att man inte är värd något. Ett samhälle där man aldrig är representerad och inte kan identifiera sig med någon och får höra att man ska veta sin plats.


Victoria har tidigare varit antirasistisk talesperson för Fi, en fråga som hon hoppas ta vidare genom att jobba med människor i socioekonomiskt utsatta områden och vara en motkraft till högerextrema krafter.

– Jag vill uppmuntra folk att tro på politiken som verktyg igen, det är många som har tappat hoppet. Men många känner också att vi behöver en röst som vågar utmana högerextrema krafter och nationalismen, säger hon.

Vid valet 2014 missade Fi fyraprocentspärren som krävs för att komma in i riksdagen. Inför valet 2018 är Victoria hoppfull – trots att de i en av de senaste mätningarna knappt ligger över 1 procents stöd.

– Jag tror på att vi kommer in nästa år. Den här gången får vi valsedlar som Valmyndigheten delar ut. Förra valet fick vi göra det själva och lyckades inte täcka alla vallokaler. Vi har även kommit in i 13 kommuner vilket innebär att vi har bättre lokalförankring och kan mobilisera bättre.

Foto: Oscar Wettersten