Flora Wiström: ”Män som betalar 17 kronor extra är inte diskriminerade – kvinnor är”

Baaams krönikör Flora Wiström skriver om ramaskriet som blev reaktionen när ett museum bad män att betala mer än kvinnor. ”Låt mig spela lite på min lilla, lilla fiol”.

På Internationella kvinnodagen, den 8 mars i år, höjde Fotografiska sitt inträde med 13 procent, enbart för män. Just den här dagen fick de manliga gästerna alltså betala sjutton kronor mer i inträde, medan kvinnorna betalade ursprungspriset. Detta för att belysa lönegapet mellan män och kvinnor. Överskottet skänktes till organisationen Rättviseförmedlingen. High five Fotografiska.

Läs också: Jo, kvinnor får högre löner – men det går riktigt långsamt

Sedan dess har ett flertal anmälningar gällande detta kommit in till Diskrimineringsombudsmannen. Jo, det är sant. Vi kan gott anta att de flesta som har anmält detta till DO är män som känner sig diskriminerade över att behöva betala mer i inträde. Flera hävdade även att lönegapet är en bluff.

Låt mig spela lite på min lilla, lilla fiol.

De diskriminerade är inte män som betalar sjutton kronor extra i inträde, det är kvinnor. Kvinnor som genomsnittligt sett tjänar 4200 kr mindre i månaden än män. Kvinnor som under ett arbetsliv alltså tjänar i snitt två miljoner mindre än män. Två miljoner. Det är så ofattbart mycket pengar.

När folk ifrågasätter jämställdhetsarbetet så har vi statistiken som orubblig pelare

Jag minns ett home party som Gudrun Schyman höll i för något år sedan. Under föreläsningen tog hon upp ett vältummat exemplar av SCB:s bok med jämställdhetsstatistik ur bakfickan. Sidorna var krullade i kanterna, vissa såg ut att nästan lossna från bindningen. Schyman höll upp boken i luften och sa att när folk ifrågasätter jämställdhetsarbetet som något extremt, eller viftar bort det som något onödigt, så har vi statistiken som orubblig pelare. Beviset. Därför går hon alltid runt med den boken i bakfickan.

I det här fallet så är det väldigt tydligt: Statistiken säger att kvinnor tjänar mindre än män och att kvinnodominerade yrken har en lägre genomsnittslön än mansdominerade yrken. Statistiken säger även att vi inte kommer nå jämställda löner förrän år 2050 om det fortsätter i den här takten. Det är klart att man blir förbannad.

Vad gör du helst – betalar sjutton kronor extra när du ska gå på museum med familjen, eller två miljoner mindre under ett arbetsliv?

Så till dig som anmälde Fotografiskas kampanj till DO, jag undrar: Vad gör du helst – betalar sjutton kronor extra när du ska gå på museum med familjen, eller två miljoner mindre under ett arbetsliv? Jag tror jag vet svaret.

SCB’s På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet 2016 finns att läsa här.

När SCB genomför undersökningar utgår man från det juridiska könet, alltså personnumret som finns i Registret över totalbefolkningen. Därför syns heller inte icke-binära eller transpersoner i statistiken.