Snart går Födelsevrålets riksmarsch mot BB-krisen: ”Vi har fått nog”

Snart går Födelsevrålets riksmarsch mot BB-krisen: ”Vi har fått nog”

Överfulla BB, kvinnor som hänvisas till andra län och barnmorskor som går på knän. Förlossningsvården i Sverige krisar. Födelsevrålet är några av de som kräver förändring.

Läs mer: Hanna kämpar för att lyfta förlossningsskador – blev kallad ”mediahora”

Under sommaren har larmen om förlossningskrisen i Sverige avlöst varandra. Berättelser om barnmorskor som varken hinner kissa eller byta mensskydd på tio timmar och överfulla förlossningsmottagningar upprör.

Några som har reagerat på krisen är Födelsevrålet. Den 20 augusti planerar de en riksmarsch mot BB-krisen i Sverige.

– Vi har fått nog. Vi har länge pratat om krisen. Barnmorskor har länge pratat om krisen. Det är ingen nyhet. Det är så många som är förbannade och vi är värda mer än det här, säger Emma Pettersson Hernandez på Födelsevrålet.


Organisationen driver förlossningsfrågan ur ett patientperspektiv och vill finnas där för kvinnor före, under och efter förlossningen. De vill att politikerna gör en översyn på hela förlossningsvården, något som inte gjorts på drygt 70 år. De vill även att regeringen ska införa nationella riktlinjer då förlossningsvården i dag kan se väldigt olika ut mellan landstingen.

– Vi ska ha jämlik vård i hela Sverige, det har vi inte idag.

Organisationen vill dessutom ha en barnmorska per födande och att barnmorskors kunskap och erfarenheter tas till vara i beslutsfattandet.

– I dagsläget är det ofta läkare som sitter i beslutsorganen. Och de är fantastiska när det går fel, men över 70 procent av alla förlossningar är helt normala och där är barnmorskorna experter, säger Emma.

Läs mer: Sofi Fahrman: ”Min förlossning var som en skräckroman”

Barnmorskorna sliter ut sig själva

Regeringen har tidigare meddelat att förlossningsvården ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor, varav 300 miljoner i år. Men att skjuta till pengar räcker inte, enligt Emma.

– Det funkar inte att bara skjuta till pengar hit och dit utan man måste lyssna på barnmorskor och de födande. Barnmorskorna har koll, och det har de födande också. Vi vet vad vi behöver.


Emma menar att förlossningsvården generellt är lågt prioriterad bland många politiker och att det ofta saknas en tydlig, partigemensam ställning i frågan. Nedprioriteringen tror hon delvis handlar om att det är just kvinnovård, delvis om uppfattningen vi länge haft om vården i Sverige.

– Vi har haft en uppfattning om att vi har det så bra, här dör inte mödrar och barn. Och det händer sällan, tack och lov. Men ska vi stoppa vår utveckling bara för att vi är nöjda med att överleva? Vi kan bättre än så.

Missa inte! Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

En konsekvens av förlossningskaoset och platsbristen på förlossningsmottagningar är barnmorskor som inte längre orkar med.

– Vi tappar barnmorskor. De kan inte jobba patientsäkert och sliter ut sig själva. Det är en fruktansvärd arbetssituation. Det är likadant för de nyutexaminerade, de går inte till förlossningsvården utan de går till gynekologi eller liknande där det är lite lugnare, säger Emma.

Födelsevrålet har en egen jour dit personer som har frågor, funderingar och tankar om förlossning kan höra av sig. De vanligaste frågorna just nu är var det är bäst och lugnast att föda. Emmas erfarenhet är att oron bland gravida kvinnor just nu är skyhög.

– De är livrädda. Det är inte lite nojiga hormoner som spökar utan folk är livrädda. Det mest basala man behöver är en plats och en utbildad person hos sig. Inte ens det kan vi garantera i dagens vård.


Här går marschen mot BB-kaoset

# Stockholm

# Göteborg

# Malmö

# Kalmar

# Örebro

# Härnösand

# Linköping

# Uppsala

# Enköping

# Jönköping

# Eskilstuna

# Östersund

# Vänersborg

# Växjö

# Sollefteå

Foto: Födelsevrålet, IBL/Shutterstock