För första gången på tio år – kvinnors löner ökar mer än mäns

Lönegapet mellan kvinnor och män består, men vi närmar oss. En ny rapport från LO visar att kvinnors löner ökar mer än mäns.

Läs mer: Så många kvinnor låter lönen påverka om de ska bli gravida

Kvinnor är ofta förlorare i löneracet och tjänar i genomsnitt 12,5 procent mindre än män. Men det finns ett ljus vid tunnelns slut. Enligt Lönerapporten från LO ökar kvinnors löner mer än mäns för första gången på tio år. Rapporten bygger på lönestatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är glädjande att kvinnors löner äntligen ökar mer än männens, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.


Bland kvinnor i arbetaryrken, som till exempel elektriker, jobb inom hotell och restaurang och målare, har lönerna ökat med 4,7 procent under 2015-2016. Detta jämfört med en löneökning på 4,1 procent bland män i arbetaryrken. Bland kvinnor i tjänstemannayrken, så som ingenjörer och jurister, har lönerna ökat med 5,3 procent under samma period. Mäns löner i samma yrkeskategori ökade med 3,7 procent.

Men trots ökningen under 2015-2016 är löneklyftan mellan kvinnor och män fortfarande stor och enligt rapporten skiljer det i genomsnitt 4 500 kronor mellan könen, till männens favör. Förra året låg medellönen för kvinnor på 29 900 kronor i månaden och 34 400 kronor för män.

Foto: IBL