Företaget inför mensledighet: ”Vi vill anpassa oss till verkligheten”

Vill du helst ligga hemma i sängen under mensen? Nu erbjuder ett indiskt företag sina kvinnliga anställda mensledigt under den första mensdagen.

Läs mer: Marijuana mot mensvärk? Det kan bli lagligt för kvinnor i New York

Mensvärk, illamående, PMS och en oro över röda fläckar på möbler och kläder. Mensen är en påminnelse om att allt funkar som det ska i kroppen – men för många kan mensen vara ett besvär. Och då kanske man helst vill tillbringa dagen i sängen med en varmvattenflaska, värktabletter och choklad som enda sällskap. Det kommer bli verklighet för kvinnor på det indiska multimediaföretaget Culture Machine, skriver NTV.

Det Mumbaibaserade företaget erbjuder sina kvinnliga anställda mensledigt under mensens första dag. De kallar policyn för ”First Day of Period Leave” och hoppas kunna bidra till att luckra upp de stigman och tabun som finns kring mens i landet.

– Den första dagen är uppenbarligen inte så bekväm för de flesta. Vi kände att det var dags att vi anpassar oss till verkligheten. Det här är inte något pinsamt, det är en del av livet, säger HR-chefen Devleena S. Majumdar i en kampanjfilm.

Enligt NTV är mens något som det sällan pratas om öppet i Indien, något som leder till okunskap ämnet. Under mensen anses man vara oren och kan förbjudas från att gå till templet och tillaga eller vidröra viss mat.

Det här är inte fösta gången som mensledighet är uppe på agendan. I våras skrevs det om Italien som övervägde att införa en lag som skulle göra det möjligt för företag att införa mensledighet. Men kritiken som riktades mot mensledigheten då är aktuell även nu – att kvinnor skulle bli ytterligare diskriminerade på arbetsmarknaden då arbetsgivare i högre grad väljer att anställa män istället för kvinnor.

Foto: IBL