Kvinna på förlossning med nyfött barn och Amanda Ålenius Instagrampost om förlossningskrisen.

Förlossningskrisen: 3 anledningar till att det också är männens kris

Massuppsägningar bland barnmorskor och öppna brev till politiker. De senaste veckorna har det höjts flera röster om kris i förlossningsvården. Här är tre anledningar till att krisen på klinikerna också är männens kris.
TV: Förlossningskrisen i Stockholm – detta har hänt
1:43

Efter reklamen: TV: Förlossningskrisen i Stockholm – detta har hänt

(1:43)

Slå på ljud

De senaste veckornas kritik kring förlossningsvården, bland annat i Göteborg och Stockholm, har nog inte undgått många av oss.

I Region Stockholm har ett stort antal barnmorskor sagt upp sig och i Göteborg har barnmorskestudenter skrivit ett öppet brev till politiker om hur kårens arbetsförhållanden måste förbättras bland annat. Allt Baaam rapporterar om händelserna kan du läsa mer om här.

Också männens kris

Namninsamlingar har startats mot barnmorskornas arbetsförhållanden och Baaams förra bloggar tillika barnmorskan Asabea har bland annat delat med sig av hur du kan stötta barnmorskor på olika sätt.

Men nu höjs också röster om att barnmorskornas arbetsförhållanden och krisen på förlossningsavdelningar också är en kris som män måste bry sig om.

Digitalstrategen Amanda Ålenius skriver till exempel på sin Instagram:

Som att detta bara vore viktigt för oss och inte för till exempel pappor, söner, bröder, mor- och farföräldrar. Namninsamlingen är uppe i tiotusentals namn, men vi hade kunnat vara dubbelt så många om ni allierade er och ställde samma krav på förlossningsvården som vi gör.

Även jämställdhetsdebattören och kriminologen Nina Rung lyfter att detta är ett problem som män – och inte minst manliga chefer inom förlossningsvården – borde oroa sig för.

3 anledningar – därför är förlossningskrisen även männens

Även Fredrik, känd som den_manliga_doulan på Instagram listar tre anledningar till varför krisen som pågår också borde engagera män. Såhär skriver han:

De flesta män har varit tysta i den här frågan. Det är ett stort problem. Vi måste sluta se på förlossning och graviditet som något som bara rör kvinnor. Förlossning är något som angår alla. Vi har alla fötts, och de flesta av oss känner någon som varit gravid eller fött. Vi kan inte längre stå vid sidan och tänka att det löser sig.

Många som sitter på styrande positioner är män. VD för Södersjukhuset (i Stockholm, reds. anm.), Mikael Runsiö är man. Han menar att förlossningsvården funkar bra. Att män inte aktivt ifrågasätter detta är ett problem. Det är fakta att män lyssnar mer på män än på kvinnor.

Män är generellt dåliga på att ta socialt ansvar. Att bry sig om hur det går för andra än den inre kretsen eller det egna intresset verkar vara svårt för många. I slutändan leder det till att färre män delar upprop och liknande. Vilket i sin tur att färre män nås, och då förstärks problem 1 och 2.

Vill du dela vidare Fredriks inlägg på dina sociala medier önskar han att du också delar minst två inlägg med liknande budskap som är skrivna av en (cis)man. Till exempel Amanda Ålenius inlägg ovan eller liknande.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Höggravida Lisa om förlossningskrisen: ”Föda utan rädsla – hur då?”
Förlossningskrisen i Stockholm – detta har hänt
Ida Östensson födde barn under förlossningskrisen: "Kände mig otrygg"