Menskoppen kan förändra liv för kvinnor och flickor

Forskare: Menskoppen kan förändra livet för kvinnor och flickor

Enligt en stor studie om menskoppen har forskare konstaterat att skyddet är lika säkert som andra alternativ – och kan bidra till att förändra kvinnors liv.

Menskoppen är inte bara snällt mot miljön och ger dig en möjlighet att se hur mycket du faktiskt blöder varje månad. Den kan också förändra liv. Det konstaterar nu forskare efter att den första stora vetenskapliga studien på menskoppar har gjorts.

Läs mer: 5 saker jag önskar att jag visste innan jag började med menskopp

Forskare har undersökt hur säkert mensskyddet är samt hur kostnadseffektiv koppen är i jämförelse med andra alternativ. Resultatet publicerades i vetenskapstidskriften The Lancet Public Health, det rapporterar Dagens nyheter.


3 300 kvinnor har medverkat i studien och forskarna har kunnat konstatera att koppen är minst lika bra som tamponger och bindor på att samla upp blod. Inte heller kunde de hitta något bevis på att koppen skulle medföra en större infektionsrisk.

Många flickor och kvinnor i världen har idag inte råd med eller tillgång till mensskydd, vilket inte sällan leder till att de missar skolgång eller arbete när de blöder. En del får till och med utstå våld på grund av att de menstruerar.

Forskarnas kostnadskalkyl visar att en av de billigare menskopparna på marknaden bara kostar lite mer än tolv tamponger, men håller i upp till tio år. En menskopp skulle alltså, enligt studien, kunna förändra livet för flickor och kvinnor som idag lider av att ha mens.

Läs mer:
5 saker jag önskar att jag visste innan jag började med menskopp
De tror menskoppen är en blodfylld kondom – se den galet roliga tråden
Här är menskoppen som kan användas under penetrerande sex