Forskning: Nu ska glutenintoleranta kunna äta gluten

Symptomen på glutenintolerans, även kallat celiaki, är inte trevliga. Magsmärtor, viktuppgång och nedstämdhet är bara få av de biverkningar en glutenintolerant person kan uppleva om denne får i sig gluten. Ungefär en procent av Sveriges befolkning lider idag av glutenintolerans, som innebär att tarmen skadas av korn, vete och råg som finns i bland annat öl, pasta, bröd och pizza.

Även om det idag finns en hel del alternativ i varuhyllorna för den drabbade, så kan det ibland kännas hopplöst att vara begränsad till en viss typ av kost. Ett forskarteam vid University of Alberta tog därför tag i problemet och började forska i framtagningen av ett piller mot glutenintolerans.

Av kycklingäggula har forskarna lyckats framställa ett ämne som inte suger åt sig gliadin – det protein som utlöser antikroppsrektionen som orsakar celiaki. Pillret ska ge glutenintoleranta personer möjligheten att äta gluten utan problem.

Källa
Foto: All Over Press