systrar

Forskning visar att du blir lyckligare av att ha en syster

I en studie, utförd vid University of Ulster, har forskare och psykologer undersökt 571 personer i åldrarna 17 till 25, för att kartlägga deras välmående. Och resultatet? Det visade sig att de som hade minst en syster var lyckligast.

Deltagarna som hade en syster var i regel gladare, var nöjdare med livet, hade det lättare att anpassa sig under motgångar i livet och lider av mindre ångest. Dessutom visade många deltagare med en syster i familjen att de generellt var mer självständiga och hade tydligare livsmål.

syster bra för hälsan

Tur för dig som har en syster – det är nämligen bra för hälsan!

En anledning ska vara att personer som har en syster utvecklar en bättre förmåga att kommunicera med andra människor, och att de är duktigare på att våga känna känslor, menar forskarna.

Läs också: 17 anledningar till att syskon är det allra bästa som finns

”Vår förklaring är att det din närhet till tjejer som öppnar upp din kommunikationsförmåga, vilket gör dig mer uttrycksfull när det kommer till känslor. Att kunna uttrycka sina känslor är bra för den psykiska hälsan, och att ha systrar främjar det”, säger Tony Cassidy, en av initiativtagarna till studien.

När det gäller enbart män visade det sig också att män med systrar är bättre på att prata med kvinnor, och att män, rent generellt, som har en syster, skiljer sig mer sällan.

Läs även:
Därför tjänar sarkastiska personer bättre än andra
Forskare: Därför kan dina vänner förlänga ditt liv
Därför dras du till douche-killen (om, och om igen!)

Foto: IBL